Close

Als ik dit heb, dan ben ik echt gelukkig

Ik denk niet dat mijn grootouders zich er heel erg mee bezig hielden op mijn leeftijd, maar het gegeven ‘gelukkig zijn’ draait al een tijdje rond in mijn hoofd. Voor mijn gevoel staan we (als in, Boaz en ik) al maanden op een kruispunt, maar we komen niet of nauwelijks in beweging. Elk besluit heeft met het andere te maken, en als het één niet lukt dan blijft de rest ook stilstaan.

Boaz en ik hebben altijd vrij impulsief keuzes gemaakt, zoals verhuizen of reizen maken, en onze omgeving is het denk ik wel van ons gewend dat we elke keer een ander plan hebben (oké, dat ík elke keer een ander plan heb). Maar op dit moment kunnen we even geen kant op. We zijn afhankelijk van een hele belangrijke factor, namelijk werk, en dat vraagt geduld. We kunnen even geen impulsieve dingen doen.

Soms kan ik heel goed dat langzame, simpele leven leiden, en geeft het me energie, maar op andere momenten word ik er onrustig van. Ik hou er niet van om heel lang na te denken over een keuze – ik wil er gewoon voor gaan. Op mijn meest zwakke momenten komt dan de onvermijdelijke gedachte: als we nu dit zouden kunnen doen, dán zou ik echt gelukkig zijn.

Wat is geluk? Ik heb eerlijk gezegd geen flauw benul. Geluk is denk ik iets van deze generatie, iets moderns. Vroeger was het een kwestie van overleven en als je mazzel had ietsje overhouden voor een dagje Blijdorp. Dat is hoe mijn ouders groot geworden zijn. Geluk was bijzaak. Je vond het in ieder geval in de kleine dingen. De zon op je gezicht, de geur van vers gemaaid gras, een saucijzenbroodje bij de Hema (daar had mijn moeder het altijd over) of kamperen in de Biesbosch. Het zijn allemaal dingen die we lang ouderwets vonden, maar die nu opeens weer heel erg aantrekkelijk zijn in de trend van slow leven.

We willen heel erg graag gelukkig zijn met weinig, en dat ben ik in de kern ook wel, maar toch is mijn hart soms opstandig en denk ik alleen maar aan wat ik nog meer zou willen. Of vooral aan waarvan ik verwacht dat het leven beter zou maken.

Als ik een huis had met een grotere tuin, dan zou ik wél elke dag buiten te vinden zijn. Als ik mooiere pannen en een betere keuken had, dan zou ik wél elke dag met plezier koken. Als ik een veranda met vrij uitzicht en een schommelstoel zou hebben, dan zou ik elke avond bij zonsondergang nadenken over het leven, zonder enige afleiding van Netflix of Instagram. Als we elke week date night zouden hebben, dan zouden we nooit meer ruzie hebben.

..

Op dit moment zou ik zo graag een ander huis willen. We hebben geen praktisch huis voor een gezin, en de tuin is heel erg klein, maar we genieten van ons uitzicht over het water en van wat we gemaakt hebben van die kleine tuin. Toch denk ik dat opeens alles veel beter zou gaan in een ander huis. Dat ik dan opeens de perfecte huisvrouw, moeder en carrièretijger (barf) ben. Dat ik zomaar de kwaliteiten bezit om alles goed te doen, en overal energie voor heb. Dat het me het ultieme gelukzalige gevoel zal geven waar ik op hoop.

Ik projecteer al mijn geluksverlangens op de dingen die ik nu niet heb – en verwacht dat mijn leven dan opeens klopt. Terwijl geluk in de kleine dingen zit, en ik mezelf alleen maar gek maak als ik denk dat er altijd een treetje hoger is. Als je beter doorvraagt zul je er achter komen dat ik geloof dat ik niet gelukkiger kan zijn in een groter huis als ik niet al gelukkig ben op mijn huidige plek. Daarom is rijkdom zo verraderlijk. Geluk komt niet van dingen, en dus komen we van een koude kermis thuis als we denken dat een grote villa de zere plekjes in ons leven zal genezen.

Ik ben overigens niet een mega zweverig type – mocht je dat denken. Boaz las laatst een artikel van mij en zei ‘ik wist helemaal niet dat je hier zo diep over dacht?’. Ik ben dus, blijkbaar, vrij oppervlakkig. Geeft niet. Ik vind het denk ik (soms) makkelijker om te schrijven en daarin de diepte in te gaan dan dat met praten te doen. Schrijven geeft je langer de tijd om na te denken over je verhaal. Maar ik blijf een vrij nuchter en down to earth mens. Ik heb op weinig vragen het antwoord en ik heb vaak geen idee wat ik doe, en toch is m’n leven geen puinhoop, dus ik doe in ieder geval íets goed ;-).

Het leek me ook een goed moment om een fotopauze in te lassen – bovenstaande foto’s werden gemaakt tijdens ons bezoek aan the Grand Canyon in Arizona. Ik herinner me nog heel erg goed dat ik daar zat. Complete happiness, omdat ik zó ongelofelijk onder de indruk was van wat ik zag. Kippenvel. Ik wilde daar heel erg lang blijven zitten (maar Boaz wilde door… grr). 

Nu ik terug lees wat ik geschreven heb, merk ik dat er iets mist, en daar heb ik nog niet eerder over verteld hier. Niet omdat ik niet wil dat je het weet, maar omdat ik nog niet wist hoe ik het wilde omschrijven.

Ik geloof in God (die uit de Bijbel) en ik weet dat de zoektocht naar en de hersenspinsels over geluk altijd te maken hebben met God. Ik kan het niet hebben over geluk en Hem niet noemen.

Geluk komt inderdaad niet van dingen – geluk komt van een persoon, Jezus. HIJ is mijn bron van geluk. En ik denk dat er niemand een beter voorbeeld was dan Jezus als je het hebt over slow living. Jezus hield van lang tafelen en goed eten, van gezelschap, van ambacht, van wandelen met vrienden, van gesprekken, van de natuur, en van alleen zijn. Ik hoef alleen maar naar Hem te kijken om te zien hoe je rust vindt in je dagelijks leven. Zelfs als je niet in God gelooft kun je hier een voorbeeld aan nemen, of je in ieder geval laten inspireren.

Voor mij is het in deze fase de grootste uitdaging om te leren vertrouwen. Leren vertrouwen dat er vanzelf een mogelijkheid komt om te verhuizen, dat er uiteindelijk een huis komt dat ons thuis kan worden. En ook beseffen dat het zelfs dan nooit perfect zal zijn. Dat een beter huis en een betere baan de dingen wellicht makkelijker maken, en er zeker een vorm van geluk uit voort zal komen, maar dat het leven ook dan soms lastig en ingewikkeld is, en ik futloos en ongedisciplineerd kan zijn. Het is aan mij zelf om te investeren in de kleine dingen die geluk brengen, maar, vooral, te zoeken naar de Persoon die de definitie van geluk is.

5 thoughts on “Als ik dit heb, dan ben ik echt gelukkig

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: