Close

De beste (babyshower) kado’s voor een pas bevallen vrouw

Zwangerschappen heb je in heel veel soorten en maten en geen enkele vrouw beleeft het op dezelfde manier. Je hebt gradaties van doodziek tot topfit, net zo goed als dat geen één bevalling hetzelfde is. Niets is wat het lijkt (om maar in Moltaal te spreken, #molfan). En omdat het allemaal zo’n groot avontuur is, in negatieve en positieve zin, hebben we als (aanstaande) moeders en vaders alle support nodig die we maar kunnen krijgen. Zélfs als we er niet om vragen. 

Een vriendin van mij was laatst op bezoek met haar zoontje van één. Zij heeft tijdens haar zwangerschap HG gehad. Hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid. Ze heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en moest verpleegd worden door haar moeder omdat ze niet meer kon lopen of soms niet eens praten.

Ze vertelde me hoe ernstig die periode is geweest, waarbij haar omgeving zich zelfs heeft afgevraagd of ze het zou overleven. Nu heeft ze gelukkig een gezonde en vrolijke zoon, maar de psychische impact is nog steeds voelbaar. Ik kan me maar moeilijk voorstellen hoe het is om als terminaal patiënt verzorgd te worden terwijl je juist bezig bent iets moois te creëren. Ik wist dat ze ziek was en HG had, en ik wist ook wat het is, maar achteraf gezien besefte ik me niet hoe ernstig de situatie was.

Dat gesprek zette me aan het denken. Een zwangerschap en bevalling, plus de eerste tijd met een baby, is al een hele klus als alles goed gaat, laat staan wanneer het slécht gaat door ziekte of een mentale klap na de bevalling. In deze post had ik het over tips voor de kraamweek, waaronder het vragen aan vrienden en familie om voor je te koken in die eerste week na de geboorte van je kindje. Dat vraagt om een actieve daad, namelijk het daadwerkelijk stellen van die hulpvraag aan je omgeving, maar wat als je nog meer wil doen voor ze? Wat willen nieuwe ouders eigenlijk?

Then a light bulb went off.

We hebben een lijstje nodig van kado’s die ECHT nodig zijn voor een stel dat (voor het eerst) ouders wordt. Geen eindeloze kleertjes en rompertjes en slabbertjes want ze weten toch altijd zelf beter wat ze mooi vinden, maar producten en, vooral, hulp waar ze om zitten te springen.

In Nederland nemen we langzaamaan de traditie van een babyshower op in onze cultuur. Dat is hartstikke leuk, want de komst van een kindje mag gevierd worden. Maar wat als we er nog iets nuttigers mee doen? Wat als we met die groep vriendinnen, zussen of moeders er voor gaan zorgen dat de zwangere in kwestie een vangnet van zorg ontvangt in de eerste paar weken na de bevalling? Het maakt niet uit of de zwangerschap zwaar was of juist vlekkeloos verliep en of de bevalling twee uur of twintig uur duurde – elke vrouw heeft praktische en mentale support nodig na een bevalling.

Op Instagram vroeg ik jullie wat je het meest heeft geholpen om te krijgen tijdens je zwangerschap(sverlof) of na de bevalling, en samen met wat ik zelf heb opgeschreven zijn dit de beste tips.

Fysieke kado’s om te geven

 • Een echt mooi verzorgingsproduct voor de mama, zoals een douche olie van Rituals of een douche crème van Weleda. (Geen badproducten, in de kraamweek mag je daarmee niet in bad namelijk.)
 • Een massage of gezichtsbehandeling aan huis boeken voor aan het eind van de kraamweek (zie mijn tip uit deze post).
 • Een mooie linnen pyjama (want ze leeft er een tijdje in) of fijne sokken. Hele simpele luxury pleasures die een dag in bed zitten leuker maken :-).
 • Stuur Brownies per post. Ze zijn fantastisch lekker (vooral die met karamel en zeezout) en het is super onverwachts en leuk om te krijgen tussen alle geboortekaartjes! Speaking of: stuur altijd een kaartje. Is oprecht heel erg leuk om te krijgen en zo weinig moeite. Weg met de digital age.
 • Geef een maaltijdbox van Albert Heijn, Hello Fresh of Marley Spoon. (Voor als de mama weer een beetje op de been is om zelf te koken.) Een abonnement op Bloomon werkt ook altijd goed!
 • Bijna elk geboortekaartje heeft tegenwoordig een link naar een verlanglijstje, dus kies daar een kadootje uit om te geven. Het werkt de weggooicultuur alleen maar in de hand als je andere dingen geeft die ze wellicht al dubbel hebben.

Manieren om hulp aan te bieden

 • Maak met vrienden/familie/babyshower vriendinnen een rooster en lever met z’n allen twee weken lang elke dag een maaltijd af (voor in de vriezer of vers op de dag zelf). Vraag wat ze graag eten en maak iets dat voedzaam en wholesome is en makkelijk op te warmen. Goed eten is extreem belangrijk in een voorspoedig herstel.
 • Regel een schoonmaakster voor een ochtend (nadat de kraamweek is afgelopen), of ga zelf langs om het huis te soppen.
 • Vraag om een boodschappenlijstje en doe boodschappen voor ze.
 • Ga ’s ochtends vroeg een uurtje langs zodat de mama rustig kan douchen, föhnen en make-up op doen. Wordt ze een nieuw mens van. Als de nieuwe mama een goede vriendin van je is, vraag dan op een zonnige dag of ze een uurtje mee gaat wandelen in het bos. Soms heb je een beetje aanmoediging nodig om naar buiten te gaan, zeker als je partner alweer aan het werk is.
 • Breng een stapel pannenkoeken. Vond ik geniaal. Of cheesecake of zo.
 • Haal een mooie bos bloemen en zet die voor de deur. Werkt nóg beter op een zonnige zaterdagmiddag. Instant happiness.
 • Heeft de mama al een kleuter rondlopen? Neem die een uurtje mee naar de kinderboerderij of speeltuin, misschien kun je ook de baby in de wandelwagen meenemen als het lekker weer is. Kan zij een uurtje Netflixen.
 • Geef een tegoedbon voor een paar uurtjes oppas zodra ze daaraan toe zijn. Start met een zaterdagmiddag zodat ze samen kunnen lunchen, en bouw dat op naar een avond (mits ze dat zelf ook willen natuurlijk…).

Let wel: blijf niet op de koffie wanneer je iets komt brengen. Vaak zijn al die bezoekjes echt nog energiezuigers en dat is niet altijd handig! Niet elke pas bevallen vrouw durft dat aan te geven, dus vul maar voor haar in dat je gewoon alleen komt afleveren en geen koffie hoeft.

All in all gaat het er om dat je als nieuwe ouders voelt dat de mensen die dichtbij staan aan je denken en aandacht geven, ook als de kraamweek voorbij is. De hele emotionele achtbaan gaat door namelijk, die is niet met een week voorbij. De hele verlof tijd is soms pittig, dus probeer als omgeving die signalen op te pikken en onderneem actie!

Nog even een laatste dingetje. Misschien denk je bij het lezen van deze lijstjes ‘maar boehoee, mag ik dan niets schattigs kopen voor de baby zelf? Shoppen voor babykleertjes is like the best thing everrr.’ Tuurlijk is dat leuk. Maar jij hebt niet net een creatie van (met een beetje pech) vier kilo door je hooha geperst, én je slaapt nog gewoon normale uren ’s nachts, dus volgens mij is het belangrijker iets te geven waar de ouders baat bij hebben. Of niet dan? Als je écht babysokjes wil kopen, doe dat dan als extraatje, maar houd je gewoon netjes aan het lijstje. Ik sta niet in voor de reactie van een hormonale vrouw die niet vroeg om een fuchsia roze trainingspakje van Adidas. Just saying.

 

Foto: Hanke Arkenbout

 

De beste (babyshower) kado's voor een pas bevallen vriendin // Benjiandbirdie.com

2 thoughts on “De beste (babyshower) kado’s voor een pas bevallen vrouw

 1. Leuke post! Heel herkenbaar. Hier wordt na 3 maanden nog steeds wekelijks een maaltijd gebracht, omdat mijn gezondheid nog niet is wat het zou moeten zijn & dat is echt een blessing!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: