Close

De indeling van onze keuken

Over minder dan elf weken krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis! We hebben besloten direct te verhuizen om kosten te besparen, dus dat betekent dat we ook nog maar een kleine drie maanden in Rotterdam wonen. De tijd gaat zowel snel als langzaam ;-). Ik had beloofd terug te komen met onze indeling van de nieuwe keuken. Dit onderdeel van het huis kost de meeste moeite en gepuzzel (we laten de badkamer en toilet voor wat het is). We zijn intussen heel goed geworden in elke cent benutten, daarom lukt het ons om voor bijzonder weinig geld een luxe-ogende keuken neer te zetten. Ik denk in ieder geval dat dat goed gelukt is (of gaat lukken, hij is er nog niet…). Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Even een kleine terugblik: dit is het moodboard voor onze nieuwe keuken. We gaan een basis van Ikea gebruiken, de deuren in donkerblauw spuiten en een joekel van een marmer aanrechtblad plaatsen. 

kleur Dock Blue van Little Greene // frontjes van Ikea // Smeg fornuis // eikenvloer via Bebo // handgrepen van Ikea // marmer Bianco Carrara via StoneCenter Delft // Villeroy & Boch onderbouw spoelbak // mozaïek tegels van Hornbach // messing kraan Lavanto Forte // openslaande deuren en nieuwe kozijnen via Houtenkozijnoutlet.nl

First of all: de 3D keukenplanner van Ikea is echt mijn lifesaver.Dit is allemaal daarin gemaakt en het heeft ons zo goed geholpen om een beeld te krijgen van hoe het er echt uit komt te zien. We hebben binnenkort een afspraak in de winkel om het ontwerp door te spreken en de keuken te bestellen. Je hebt ook nog de optie om iemand langs te laten gaan die alles opmeet, kost maar 75 euro, dus dat gaan we wellicht nog doen.

In deze 3D planner had ik helaas niet de keuze voor donkerblauwe deuren, dus ik heb de deur gekozen die er het dichtst bij komt. Het lijkt nu allemaal super donker en zelfs kil, maar geloof me: dat wordt het niet. Echt niet.

Dan nog iets waarom de 3D planner zo’n held is, zeker voor neuroten zoals ik: je kunt helemaal vooraf bedenken waar al je spullen komen te liggen. Ik ben echt in gedachte gaan ‘staan’ in mijn nieuwe keuken, voor m’n gasfornuis, en probeerde me voor te stellen waar ik naar grijp. Wat moet dichtbij liggen? Welke tools gebruik het meest en moeten dus binnen handbereik? Waar liggen de grote apparaten die ik maar eens in de zoveel tijd nodig heb? Hoe organiseer ik al m’n bewaarbakjes en deksels en dingen op een goede manier (want nu liggen ze erbij als een ballenbak)? Waar mogen de kids niet bij kunnen, zoals scherpe messen? Wat wil ik zichtbaar hebben op de planken, maar niet iets waar geen stof op mag komen te liggen? Wat is zwaar om te tillen? Wil ik dat de kids zelf een bordje kunnen pakken?

Ik zei toch dat ik een neuroot ben.

Nou goed, op die manier ben ik dus de hele keuken door gegaan in mijn hoofd. Op basis daarvan heb ik weer de inrichting van de kasten gekozen. Diepe lades voor pannen en schalen, ondiepe lades voor andere dingen, verborgen lades voor scherpe messen. Ik laat ‘m hier niet zien, maar ik heb serieus screenshots van de keukenplanner waarmee ik in Photoshop alles ben gaan benoemen. Beleg hier, bekers daar, voorraad hier. Het hielp me om te bepalen hoeveel kasten ik nodig had, want anders had ik wel een extra brede plank gedaan in plaats van nog een bovenkast naast de afzuigkap. Het is maar een tip!

STIJL
In de vorige blogpost heb ik precies verteld welke stijl we mooi vinden en wat daar de kenmerken van zijn, dus gemakzuchtig en druk als ik ben ga ik dat niet opnieuw doen.

WENSEN
Mijn grootste keukenwens was een eiland. Of eigenlijk met name veel meer werkruimte. Ik vind het altijd een heerlijk idee om met meer mensen te koken, maar in de praktijk is het min of meer onmogelijk omdat er helemaal geen aanrechtruimte is voor meerdere mensen. Daarnaast vind ik het super ongezellig om tegen een muur aan te praten, dus een eiland leek me veel socialer. Het is natuurlijk ook een leuk idee als er ’s ochtends kindjes aan de ontbijtbar zitten terwijl je pannenkoeken flipt. Ok. Super Amerikaans, but still. Boaz bakt steevast pannenkoeken op zondagochtend!

Het eiland bestaat uit twee Metod Ikea kasten van ieder 80 cm breed. De kasten hebben alleen lades, plus een verborgen besteklade. In die lades komen alle items die ik vooral gebruik tijdens het koken, zoals schalen, pannen, messen en planken. Om arbeid te besparen is het eiland slechts een werkeiland. Er zit dus geen water of elektra in.

We hebben al een Smeg fornuis van 90 cm, dus die moest er in komen. Verder had ik graag een grotere koelkast gewild, maar óók veel voorraadruimte. Dat gaat niet allebei, dus dan kiezen we toch liever voor opbergruimte. Om toch de illusie te wekken van een dubbele koelkast heb ik ervoor gekozen om de inbouwkoelkast te kopiëren naar een gewone voorraadkast en de deurgrepen naast elkaar te zetten. Zo lijkt het toch een dubbele koelkast :-). (Ik zie nu dat de deurgrepen hier op de impressies niet goed zitten, maar wederom: gemakzuchtig, dus ik ga het niet aanpassen!)

ISSUES
De vorige keer vertelde ik al iets over de paal die in onze keuken staat. Toen deze woning in 1978 werd uitgebouwd, gebeurde dat nog iets anders dan ze nu doen. De dragende functie bleef op de oude muur, waardoor er dus of een hele flinke stalen balk moest komen, of een paal moest blijven staan om te voorkomen dat de boel instort. Deze paal kunnen we nu niet meer verwijderen, huilen huilen, dus moeten we er iets op bedenken waardoor het toch niet teveel stoort.

 

We hebben nu bedacht om toch het gewenste eiland te plaatsen, en de paal daarin mee te nemen. Hierboven zie je de tekening die ik maakte voor de natuursteenleverancier. Het eiland krijgt een marmer aanrechtblad, die doorloopt langs de zijkanten naar de grond. Dat betekent dat één deel van de onderkant van de paal al bedekt is met marmer. De rest van de onderkant wordt geverfd in dezelfde kleur als de fronten. De onderkant valt dan dus redelijk weg. We hebben dan nog steeds ongeveer 1,25 m over als bar waar twee barkrukken kunnen staan (mochten we dat willen). De bovenkant van de paal steekt dan min of meer uit het eiland. Wat we daarmee doen weet ik nog niet. Misschien een paar kleine plankjes waar kruiden op staan, of een soort hangende plank boven het eiland. Dat bekijken we later.

Stoort het me nog steeds? Ja. Maar ik ben allang blij dat het eiland er gewoon kan komen, en we wennen vast snel aan het feit dat je niet alles kunt zien. Ik denk dat we op deze manier toch best een creatieve oplossing gevonden hebben voor het paalprobleem!

Een kleine verandering in het plan dat ik vorige keer aankondigde: we gaan hoogstwaarschijnlijk niet meer zelf de fronten spuiten in een andere kleur. Ik heb een bedrijf in Putten gevonden dat het voor een hele scherpe prijs kan doen, dus ik zou gek zijn als we dat dan alsnog zelf zouden doen. Het kost uiteindelijk vijfhonderd euro meer, maar dan hebben we wel de garantie dat het echt goed gebeurt. De offertes verschillen overigens enorm – ik heb ze van 2600 euro en dus van 750 euro. Waar het aan ligt, geen idee, maar het is zo. Even goed zoeken dus!

Daarmee komt de keuken nu op zevenduizend euro uit. Daarin zit: kasten, fronten, spuiten van fronten, grepen, kraan, spoelbak, marmer aanrechtblad (en veel ook, is meer dan 1/3 van het totale budget!), vaatwasser, koelkast, tegels en materiaal. Op het spuiten van de fronten en het plaatsen van het aanrechtblad na, gaan we alles zelf doen. Wat hier niet bij in zit: het verplaatsen van de leidingen door de aannemer en het stucen van de muren door de stukadoor.

Dan nog dit vraagstuk: wat doen we met de bakstenen muur? In eerste instantie wilden we alles gewoon glad laten stucen, maar ik begin een klein beetje te twijfelen. De open haard wordt sowieso glad, maar ik zat te denken of het niet toch leuk is om het baksteen zichtbaar te laten rond de deur naar de hal. Of misschien te verven zoals hierboven, of een beetje te verouderen. Maar ergens ben ik bang dat het veel te populair is, en ook te ‘zwaar’ voor de grootte van het huis. Wat denk jij?

1 thought on “De indeling van onze keuken

  1. Hi Juud!
    Super tof!! Kan je die paal niet gedeeltelijk krijt en of magnetisch maken? Dan heeft het toch een soort functie! En die bakstenen muur zou ik lekker verven, supertof! Echt niet te populair wat je misschien wel met verouderen krijgt…
    X Sam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: