Close
De items waarin ik had willen investeren bij een eerste baby // Benjiandbirdie.com

De items waarin ik had willen investeren bij een eerste baby

Bij een eerste baby moet je, uiteraard, de meeste spullen aanschaffen. Een bedje, matras, kinderwagen, autostoel, commode – al die grote (en vaak dure) producten van een never ending lijstje. Toen ik zwanger was van Benjamin hebben we een aantal dingen voor de long term gekocht – de spullen die we voor meerdere kinderen wilden gaan gebruiken – maar omdat je bij een eerste toch nogal groen bent qua kennis hebben we niet per se de spullen gekocht die ik achteraf had willen hebben. That got me thinking.Het zou veel economischer zijn als je meteen bij de eerste al precies weet wat je nodig hebt (maar omdat je zelf nog geen idee hebt moet je het maar van anderen aannemen). Plus, het is ook veel beter als je dan meteen producten koopt die het daadwerkelijk uithouden om door twee of meer kinderen gebruikt te worden.

Ik denk dat bijna iedereen wel een erfstuk in de familie heeft, een wieg die door opa gemaakt is voor zijn eerste kind of kleinkind of een deken die oma nog gebreid heeft. Vervolgens gaat zo’n wieg of deken de hele familie door en wordt het een geliefd stukje handwerk. En potverdorie, hoeveel erfstukken hebben we momenteel voor ons eigen nageslacht in de maak?

Als ik mijn huis rond kijk zie ik niets dat ouder is dan een jaar of vijf, ik heb misschien een bloempot die ik al tien jaar heb maar daar houdt het op (mede mogelijk gemaakt door mijn eigen opruimdrift). Ik heb eigenlijk niets van materiële of emotionele waarde dat ik zou willen doorgeven aan mijn zoon of dochter, we hebben nog niet kunnen investeren in iets dat van generatie op generatie mee gaat.

(Mijn moeder heeft overigens wel voor onze beide kinderen een eigen wiegdeken gebreid, dus dat is in ieder geval iets met emotionele waarde!)

Met dat in gedachten heb ik een nieuw lijstje gemaakt. Spullen waarin ik had willen investeren en dingen die als erfstukken zouden kunnen dienen.

1 // Mozes wiegje

Ik heb in deze post al uitgelegd waarom ik een mozes wiegje zo onmisbaar vind, dus dat laat ik hier even achterwege. Ik heb bij Benjamin een wiegje gekocht bij Baby-Dump (dacht ik), en dat is er één die je overal wel kunt vinden, niet heel uniek. Omdat daar een soort mot in kwam toen het wiegje in de berging stond opgeslagen heb ik nu een wiegje geleend van een vriendin, en die is van Prénatal. Als ik het opnieuw zou doen zou ik direct een handgeweven moses basket zoals deze uit Afrika bestellen. Fairtrade en handwerk = a winning combination. Deze zou dus heel goed een erfstuk kunnen worden voor je gezin, en die gedachte vind ik heel mooi. Misschien dat ik ‘m alsnog wel aanschaf als er een derde komt – dan hebben we in ieder geval iets moois om door te geven.

2 // Ledikant

Stel: je krijgt drie kinderen en alle drie slapen ze minimaal twee jaar lang in een ledikant. Dan heb je dus een ledikant dat zes jaar gebruikt gaat worden. Dat kan in een bedje van een paar tientjes van Ikea (zoals wij nu hebben) maar als je het geld hebt dan zou ik hebben geïnvesteerd in een design doorgroei ledikant van Sebra. Achthonderd freaking euro. Ik weet het. Maar hear me out – daarna kan ‘ie dus wederom de hele familie door. Een goed bed hoort dat aan te kunnen. Mocht je toch liever wat minder uitgeven dan is deze van Bocca ook een goed alternatief.

3 // Sleepyhead

Ik heb ook een babynest geleend van een vriendin en ik dacht echt dat die dingen de uitvinding van de eeuw zouden zijn, maar ik gebruik ‘m eigenlijk alleen maar in de box als verdikker van het matras. Ze slaapt er nooit in. (Niet dat ik niet dankbaar ben voor het feit dat ik ‘m mocht lenen, hoor!) Ik heb betere verhalen gehoord over de Sleepyhead uit Zweden. Ze zijn gemaakt als een soort coconnetje die als een baarmoeder moet aanvoelen, daardoor zouden baby’s rustiger slapen, en ze zijn dikker en smaller dan de babynestjes die ik tot nu toe gezien heb. Als je dan zo’n ding van een verrekte honderdvijftig euro moet kopen, dan meteen bij de eerste babe!

4 // Autostoel

Wij hebben bij Benjamin een vrij basic Maxi-Cosi autostoeltje gekregen bij de aanschaf van de kinderwagen, en dat vonden we prima. Ik heb me destijds nooit verdiept in de beste en veiligste stoeltjes, maar dat zou ik nu wel hebben gedaan, zoals deze Cybex Cloud Q. Wederom geldt de regel: elk kindje komt er voor minimaal een jaar in te liggen en mocht er geen tweede of derde komen dan zijn die stoeltjes ook nog heel goed door te verkopen op Marktplaats. Dan vind ik het toch z’n geld waard.

5 // Kinderwagen

Voor Benjamin kochten we deze Mutsy Evo Nomad kinderwagen. Een wagen die qua prijs tussen de goedkope en de dure merken in zit, we vonden zeshonderd euro al duur genoeg. Eigenlijk idioot als je het zo bedenkt, zoveel geld voor een buggy… Maar goed, het moet, hè. Alhoewel het een prima kinderwagen is vind ik het systeem van de Evo niet super. Het inklappen wordt al snel meer induwen, en volgens mij is het inklapsysteem van de Mutsy Igo beter én ik vind de variant in Pure Sand ook wel weer leuk.

Well, there you go. Wat zijn de items die jij achteraf had willen kopen?

De items waarin ik achteraf had willen investeren // Benjiandbirdie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: