Close

De start van een moes- en bloementuin

Ik ben een hoveniersdochter en dus opgevoed met groene vingers. Mijn vader heeft al ruim dertig jaar zijn hoveniers- en tuinontwerp bedrijf en daar pluk ik de vruchten van. Toen hij jonger was had hij samen met zijn broer een volkstuin waar ze ook woonden (in de hippie days) maar in onze eigen tuin hebben we eigenlijk nooit echt een moesafdeling gehad, helaas. Wel heel veel mooie bloemen. Ik heb ook een aantal jaar bij een bloemenwinkel gewerkt op zaterdag en daar is mijn liefde voor bloemen nog verder gegroeid. Er is weinig materieels dat me zo gelukkig maakt als bloemen. Of het nu op de markt is ergens rond mei wanneer het aanbod énorm is, in een provisorisch aangelegde maar weelderige bloemenpluktuin of een prachtig ontworpen landgoed – ik word er heel erg blij van.

Al op ons eerste flatje maakte ik een tuintje op het balkon en voor ons volgende huis stond een bank vol potten met bloemen en planten. Ik moet er wel bij zeggen: het feit dat ik een hoveniersdochter ben wil in no way zeggen dat ik nooit een plant dood laat gaan. Sterker nog: er mislukt meer dan dat er blijft leven. En toch blijf ik het proberen :D.

Ons huidige huis in Rotterdam heeft eigenlijk alleen maar zon in de voortuin. Dat is heerlijk, want dat betekent heel veel licht in huis aangezien onze woonkamer op de eerste verdieping is en daar hele grote ramen zijn. We hebben maar een maand of twee, drie per jaar verwarming nodig, de rest doet de zon! Maar voor mijn tuinhobby is het niet ideaal. Onze achtertuin heeft met een beetje mazzel een uur of drie zon en dat is niet echt genoeg voor het verbouwen van groente en fruit. Alleen de achterste strook krijgt voldoende zonlicht dus daar staan mijn rozen en dahlia’s. Je kunt er grofweg vanuit gaan dat alles dat een zachte vrucht draagt minstens zes uur zon per dag nodig heeft. Harde groenten hebben wat minder nodig, zoals pompoen en kool. Daarom zijn dat de bekende herfst- en wintergroenten.

De voortuin heeft maar weinig ruimte voor een moestuin door de route naar de schuur, dus al met al hebben we een bak van ca. 2 bij 0,5 meter. We proberen daar maar het beste van te maken. De moestuinbak hebben we tegen de schutting aan gemetseld van stenen die we uit de tuin hebben gehaald om ruimte te maken voor die bak. Het resultaat is zoiets als dit, maar dan tegen een schutting aan. Ik zou geen houten bakken maken. Vrijwel al het hout gaat uiteindelijk rotten, en steen is zo sterk als, nou ja, steen. We hebben eigenlijk geen kosten gemaakt behalve wat worteldoek en tuingrond. De schutting hebben we ook zelf gemaakt, en de helft is van gaas zodat er klimplanten tegenaan kunnen groeien. Als je weinig ruimte hebt moet je de hoogte in!

Het eerste jaar van mijn moestuin begon ik heel fanatiek met voorzaaien in kweekpotjes binnen. De hele vensterbank stond vol, want alleen daar had ik ruimte én zon. Benjamin is te graaierig om dat te blijven doen, dan ben ik in no time al mijn zaailingen kwijt, dus dit jaar heb ik de de kweekset Krydda van Ikea voor mijn verjaardag gevraagd. Naar wens kun je er een lichtset bij kopen zodat je de kas ook op een niet zonnige plek kunt neerzetten. Ik vind de inzetbakjes te klein, daar heb ik een veel betere oplossing voor.

De start van een moestuin
Ik maak namelijk potjes van oude kranten. Die kan ik daarna in z’n geheel in de grond zetten want de kranten lossen gewoon op. Het is even puzzelen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt moet je er gewoon een stuk of dertig maken, dan heb je een voorraadje! Je hebt dan ook geen gedoe met het overpotten van je zaailingen naar een groter potje voor ze de grond in gaan. Ik ben een gemakzuchtige tuinierder as you can see. Tip: schrijf met een dikke stift even op de rand wat er aan zaad in zit.

Afgelopen seizoen was ik lui (zwanger en zo) dus heb ik vrijwel alles direct in de grond gezaaid. Het duurde langer en m’n planten waren niet net zo sterk, dus het loont wel degelijk om binnen te starten. De oogst was afgelopen jaar sowieso wat slechter. Ik heb van meer mensen gehoord dat bijvoorbeeld tomatenplanten allemaal dood gingen of weinig opleverden. That’s nature.

Dan nu: wat ga je verbouwen? Het klinkt logisch maar je moet echt alleen kopen wat je graag eet, en zaai er niet te veel van. Als ik binnen voorzaai zorg ik dat 2 à 3 plantjes per soort heb bij wijze van reserve, maar ik heb al de fout gemaakt door ze daadwerkelijk allemaal in de grond te zetten. Elke dag courgette, anyone? Dat doe ik dus niet meer. Je kunt de zaailingen eventueel nog bewaren, mocht een overgezet plantje in de grond het niet redden in de eerste weken. Geen idee hoe lang ze het houden binnen, maar je kunt het proberen.

Ik koop mijn zaden bij Vreeken’s in Dordrecht. Ze hebben een ouderwetse maar functionele webshop, maar de winkel zelf schijnt heel erg leuk te zijn (heb ik gehoord van tante Jannie, onze kraamzorgster die ook van boontjes uit eigen tuin houdt). Ik ben groot tomatenfan, ook omdat je een grote oogst makkelijk kunt verwerken tot pastasaus en soep voor in de vriezer (zo burgerlijk ben ik dus), en het liefst heb ik allerlei vreemde soorten. Ik eindig meestal met een tuin vol tomaten. Vind ik niet erg.

Ik zal binnenkort nog een aparte post schrijven over wat ik uiteindelijk dit jaar ga zaaien! Eerst nog eens een avondje neuzen welke nieuwe zaden ze in de aanbieding hebben…

Nu zegt de titel dat ik het ook ga hebben over de start van een bloementuin. Mijn bloementuin is niet groot, en ziet er zéker niet zo uit als de foto bovenaan (die heb ik gemaakt in een prachtige tuin in Engeland), maar ik doe m’n best. Ik ben een ontzettende liefhebber van rozen, en dan eigenlijk alleen maar de dubbel gevulde rozen. Op Pinterest vind je ze veel onder de noemer David Austen garden roses. David Austen was een Britse kweker die er beroemd mee is geworden. Zijn rozen ruiken naar een stuk zeep. Of eigenlijk ruikt de zeep naar zijn rozen.

Ik zal het een andere keer hebben over mijn diepe liefde voor deze rozen en waar je deze speciale soorten koopt. (Ik vind het dus echt heel heel heel erg moeilijk om niet naar een kweker te gaan en elke keer een mooie rozenplant te kopen. Greatest struggle of my life.)

Je kunt trouwens mijn hashtag #judithenhaarmoestuin hier bekijken, daarop is te zien hoe zo’n moestuinbak zich ontwikkelt!

Ik zal nog gedetailleerder ingaan op het voorbereiden van het seizoen, dat begint nu, en wat er nodig is voor een succesvolle oogst. Onthoud wel dat ik ook maar wat aanrommel, hoor, maar dat houdt het wel leuk. Ik ga niet allemaal speciale soorten grond halen of zo, wederom: ik ben een gemakzuchtige tuinierder!

SAMENVATTING

  • Elke zachte vrucht heeft minimaal zes uur zon nodig per dag, liefst meer en liefst een beetje windstil. De groenten die je in de winter kunt kopen hebben minder nodig, zoals pompoen en kool, en zo’n beetje alles dat onder de grond groeit, zoals wortel, ui en bieten.
  • Gebrek aan ruimte? Dan ga je de hoogte in. Bouw een bak van steen en niet van hout.
  • Maak zaailingen potjes van oude kranten. Zet ze in hun geheel in de grond en de kranten lossen op.
  • Inkoppertje: kweek alleen wat je echt eet en zaai eerder te weinig dan te veel.
  • Ik koop mijn zaden bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht.

 

De start van een moestuin // Benjiandbirdie.com

1 thought on “De start van een moes- en bloementuin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: