Close

De tips die me gered hebben in de kraamweek en de weken daarna

Toen ik zwanger was van Benjamin bereidde ik me vooral voor op de bevalling maar de weken die volgden waren vele malen crucialer en daarvan had ik eigenlijk geen idee. Dus heb ik me bij de komst van Reeva veel meer gericht op de eerste weken na de bevalling in de hoop dat het beter zou gaan dan de vorige keer. Ik voel me duizend keer beter dan na de geboorte van Benjamin dus je zou kunnen stellen dat mijn voorbereidingen succes hebben gehad. De punten die ik noem raad ik elke zwangere aan (en als je een beetje op mij lijkt heb je Google al gevraagd om adviezen). Mijn ervaring is dat drie punten belangrijk zijn: slaap, voeding, en water + nog wat andere handige tips.

Slaap: Een avondroutine en meeslapen met het ritme van de baby

Deze is wat mij betreft het belangrijkst. Anders dan bij de eerste ronde hebben we nu een zoon die ons meestal rond zes uur, soms half zeven, wakker maakt. We kunnen dus niet meer net zo lang slapen als de baby. Ik heb vanaf de tweede dag meteen een ritme aangenomen waarbij ik om zeven uur ’s avonds met Reeva bij ons in bed aan de avondvoeding begin terwijl Boaz Benjamin naar bed brengt. Voor ik ga voeden zorg ik dat ik klaar ben om te gaan slapen, dan hoef ik niets meer te doen tegen de tijd dat Reeva in haar bed ligt. Meestal slaapt ze rond half negen (eindelijk) en dan gaan wij ook slapen. Haar eerste ruk is de langste (in de eerste weken was dat 3 – 3,5 uur, nu met twee maanden zo’n 6 – 8 uur) en ik wil niet een deel daarvan missen omdat ik tv wil kijken beneden. Als pas bevallen vrouw heb je gewoon het meest aan slapen, daar herstel je het snelst van, dus ik pak zoveel ik pakken kan. Tot een week of drie, vier heb ik ook vaak ’s middags nog geslapen, maar dat kon alleen maar omdat Boaz vrij was en de kids dan even mee naar beneden nam.

In de eerste drie weken na de bevalling was Boaz ook zo genadig dat hij bijna elke ochtend Benjamin en Reeva meenam naar beneden zodat ik nog twee uur kon slapen. Hij deed Reeva in de draagdoek zodat ze weer in slaap viel en tegen de tijd dat ik wakker werd had zij weer honger en bracht hij haar terug (samen met mijn ontbijt). He has been my saving grace.

Doordat we dit ritme al zeven weken aanhouden voelen we ons helemaal niet moe, sterker nog: het gaat hartstikke goed en die middagdut is ook niet meer nodig. Dat vroege slapen heeft zeker weten bijgedragen aan een sneller herstel en het behouden van mijn sanity. Ik mis het niet om ’s avonds op de bank te hangen, maar ik ben sowieso al geen avondmens dus dat scheelt al, en ik kijk Netflix in bed terwijl ik Reeva voed. Daarnaast hoop ik haar ook al een avondritme aan te leren waarbij ze om zeven uur gaat slapen zodat ik op termijn wel weer gewoon mijn avond terug heb.

Het scheelt natuurlijk wel dat Reeva een winterbaby is. In de zomer is het een stuk moeilijker om al om half negen te gaan slapen als het buiten licht is en iedereen nog super actief is op straat.

Voeding: bereid maaltijden voor en vraag anderen voor je te koken

Goed en wholesome eten is heel belangrijk als je lijf alle energie nodig heeft die het maar kan krijgen. Ik wilde niet hoeven nadenken over wat we moesten koken, ook omdat er nu dus een ander kind is dat ook moet eten, dus heb ik twee soorten soep, pastasaus en stoofpot van te voren gemaakt en ingevroren + een menu voor Boaz met makkelijke maar voedzame maaltijden. Er waren ook een paar vrienden die ons maaltijden kwamen brengen, zoals burrito’s met chili en een grote schaal lasagne. Zeker als je borstvoeding geeft is goed eten de eerste week heel belangrijk – elk normaal mens wordt cranky van honger, laat staan een hormonale vrouw.

Ik heb naast die maaltijden van te voren ook wat zoete tussendoortjes gemaakt met genoeg natuurlijke suikers om een energieboost te kunnen geven en tegelijk voedzaam te zijn. Bij Benjamin had ik tijdens het voeden ’s nachts altijd berehonger. Ik maakte uit het boek Homebaked van Yvette van Boven een soort zoet zaden en noten brood, met havermout en gedroogde vijgen, en die vroor ik per plak in. Ik heb ook iets van dertig balletjes gemaakt van dadels, kikkererwten, kokos en pure chocolade (heel erg lekker, naar dit recept) en per drie stuks in een zakje gedaan en ingevroren. Elke ochtend haalde de kraamverzorgster een zakje uit de vriezer en die kreeg ik bij de thee in de middag, en het vruchtenbrood lag ’s nachts op mijn nachtkastje. Ideaal.

Water: hydrateren, hydrateren, hydrateren

Naast slaap en voeding is hydratatie heel belangrijk als je herstelt van een bevalling. De eerste twee maanden had ik altijd direct dorst zodra ik begon met een voeding, dan moest er stante pede een glas water komen. Boaz was na een week zo getraind dat ik het niet eens meer hoefde te vragen – zodra de tiet tevoorschijn kwam stond er een glas water naast me. Ik las ergens dat twee liter water per dag wordt aangeraden. Voldoende water drinken vermindert hoofdpijn en houdt je huid gezond = beter in je vel.

Voor vrouwen met hechtingen en gevoelige onderkantjes: neem een havermout bad

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat alleen vrouwen dit artikel lezen, dus dan kan ik wel iets grafischer zijn in mijn beschrijvingen. Volgens mij heeft bijna elke vrouw wel een of meerdere hechtingen nodig na de bevalling, ik heb in ieder geval nog niemand gehoord die ze niet had. Ik had bij Reeva twee kleine scheurtjes die moesten worden gehecht, en omdat ik bij Benjamin een knip had gekregen (faaaaak) en daar ongelofelijk veel pijn van heb gehad heb ik veel gezocht naar manieren om die pijn te verzachten of het genezen te versnellen. Ik heb veel gevonden over doordrenkt maandverband invriezen met een paar druppels aloë vera en lavendel, maar etherische oliën zijn best prijzig dus ik heb dat niet gedaan. Ik wilde graag de bottom spray van Earth Mama maar die is nergens te leveren in Nederland, anders had die zeker geholpen denk ik.

Ik vond ergens de tip om een sitz bath te nemen. Dat is een kruidenbad voor je onderkantje, zeg maar. Earth Mama heeft daar ook producten voor, maar wederom hier niet verkrijgbaar. Uiteindelijk heb ik havermoutbaden genomen omdat ik wist dat die helpen bij kinderen met waterpokken (het verzacht de wondjes en vermindert de jeuk). Je doet gewoon een paar schepjes havermout in een washandje en knoopt het dicht met een elastiekje, en dat laat je weken in een warm bad. Het water wordt er troebel van, een beetje wit. Maar wonderlijk genoeg hielp het dus echt! Ik kreeg rond dag drie last van de hechtingen en na een kwartiertje in bad was het trekkerige gevoel er af, alsof het weer even soepeler is geworden. Goedkoop en nuttig dus!

Mocht je geen bad hebben dan kun je het ook proberen door een teiltje te vullen en daar in te gaan zitten. Niet net zo comfortabel, maar het effect is hetzelfde…

Uitkijken naar een moment voor jezelf

Ik heb sinds een half jaar een nieuwe hobby en dat is het houden van spa avonden voor mezelf. Ik had het voornemen beter voor mezelf te zorgen en me-time voor mij is een dagje wellness of spa, dus dat probeer ik tegenwoordig thuis ook een beetje te creëren. Ik wist dat de kraamweek fysiek altijd heel zwaar is, dus heb ik geregeld dat er op de laatste dag een masseuse aan huis langs kwam voor een postpartum massage. Zo had ik iets om naar uit te kijken (normaal is de laatste dag met een kraamverzorgster in huis juist een moment waar ik tegenop kijk) en wist ik dat er een massage op me zou wachten aan het eind van die week.

Voor wie in regio Rotterdam woont: ik heb nu twee keer een massage aan huis gehad van fysiotherapeute Linda Zuidema (één keer met 36 weken en dus één keer een week na de bevalling) en het was heerlijk! Stiekem toch best een beetje een ding als je een ‘vreemde’ thuis uitnodigt, maar Linda is ook een jonge moeder en gewoon heel relaxed. Plus, ze heeft zich o.a. speciaal toegelegd op bekkenproblemen en zwangerschapsmassage dus ideaal!

Vakantie voor papa

Ik zag er best wel tegenop om voor het eerst de dag door te komen met Benjamin en Reeva zonder Boaz. Hij had bijna vijf weken vrij, met af en toe een werkdag, en dat was hemels. Ik denk dat het zeker heeft geholpen bij mijn herstel, want ik heb maar weinig zelf hoeven doen en het hele slaapverhaal was ook te danken aan het feit dat hij veel thuis was. Ik weet niet hoeveel vaders zo hands on zijn, maar Boaz is een lot uit de loterij. Ik had me lang niet zo goed gevoeld zonder hem en zijn vakantiedagen.

Wat ik er nog wel bij wil vertellen: mijn kraamweek bij Benjamin was sowieso echt heel anders dan die bij Reeva, en dat kwam niet alleen maar omdat ik de tweede ronde bovenstaande adviezen heb aangehouden. Benjamin was mijn eerste, dus was alles nieuw en eng en spannend en onbekend. Hij was geen goede drinker en sliep daarom niet meteen super goed. De bevalling had ook een mega impact op me – fysiek maar zeker ook emotioneel. Ik heb in zijn kraamweek eigenlijk alleen maar gejankt, en bij Reeva heb ik geen traan gelaten. Dat ik me beter heb voorbereid bij Reeva komt echt omdat de week na Benjamins geboorte me ongelofelijk overviel, en dat wilde ik niet nog een keer. Nou goed, ik ga het nog een keer opschrijven allemaal, maar voor nu zijn dit de adviezen waarvan ik denk dat ze elke vrouw zullen helpen, ongeacht hoe je in elkaar steekt of hoe je bevalling is gegaan.

Als je nog wil aanvullen met adviezen kan dat, hè! Gewoon even een reactie hier achterlaten.

 

 

11 thoughts on “De tips die me gered hebben in de kraamweek en de weken daarna

 1. Heel handige tips! Ik vond die kraamweken ook echt heeel heftig. Gevalletje hit by a train. Over het teiltje: hang een teiltje of de ondersteek in het toilet, dan kan je makkelijk zitten. 🙂 Super leuke blog Juud!

  1. Goeie! Ik ga nog een blog schrijven over de kraamweek van Ben want die was wat jij zegt: hit by a train.

 2. wat een leuke blog, ik ben nu al fan en aan die tip van massage ga ik eens denken/voor kijken straks -over 2 weken hoop ik te bevallen-

  wat wij ‘verkeerd deden’ bij Lewis was vooral veel kraamvisite in de avonden plannen.
  Nu gaan we voor een kraamfeest dit keer maar ook ander bezoek hoop ik overdag te zien want ’s avonds ben je al afgedraaid. Hoop dat ieders agenda een beetje meewerkt.

  1. Dat is zeker zo! Gelukkig konden veel mensen overdag, en anders was het gewoon ff pech… Moeders voor alles 😉

 3. Deze schuif ik door naar m’n zus die 12/2 is uitgerekend. Had ik ze toen maar gehad, jouw tips. Bij Goof ging het gelukkig best heel goed en die avonden hebben we godzijdank altijd voor onszelf gehad, zou nooit meer anders willen geloof ik haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: