Close

#fixerupper: het moodboard voor de keuken

EINDELIJK MAG IK MIJN EIGEN KEUKEN KIEZEN! Voor wie het gemist heeft: we hebben een huis gekocht. Het heeft meer dan tien jaar geduurd in mijn zelfstandig wonen-carrière, maar de tijd is eindelijk daar: ik mag de ideale keuken bedenken, voor mijn eigenste huis! Ik ben een grote eter en bij tijd en wijlen een goede kok, dus mijn allergrootste wens was om een droomkeuken te ontwerpen. First up: the look. De volgende keer laat ik je zien wat de indeling wordt en welke uitdagingen we daarin tegenkomen. Spoiler: er is een paal. Nog een spoiler: deze keuken gaat om en nabij zesduizend euro kosten. I’m going to be your kitchen renovation hero.


Even een herinnering aan hoe de keuken er momenteel uitziet. Plaatje. 

Wat willen we?
Uiteraard begint elk verstandig mens met obsessief Pin-gedrag. Ik heb ooit zelf een hoofdstuk geschreven (in mijn boek) over het structureren van je Pinterest borden, dus mijn account is natuurlijk suuuuuper netjes. Helaas voor jou zijn al die borden geheim, dus kun je het niet zien, hehe. Al snel werden me een aantal dingen duidelijk:

  • Alle keukens die ik pin hebben gekleurde deuren.
  • Alle keukens die ik pin hebben een vrij hoog ‘Shaker’ gehalte (hierover later meer).
  • Alle keukens die ik pin bevatten iets van marmer of iets van goud.

Daar dient zich een probleem aan: ik heb liever geen keuken die iedereen al heeft, maar ik ben ook geen grote waaghals of design-expert die weet wat én mooi is én niet iedereen heeft. Want wat iedereen heeft vind ik vaak wel mooi, zoals het vergrijsde groen op mijn muren van Farrow & Ball. Marmer en goud zijn best wel trendgevoelig momenteel, en toch vind ik het mooi, mits goed uitgevoerd. Beiden zijn natuurproducten (hoewel ik natuurlijk geen écht gouden handgrepen ga kopen, ben niet gek) en dus tijdloos. Daarom durf ik het aan, want het zal alle trends doorstaan.

Droomhuis
Mijn ultieme droomhuis zou een cottage in Zuid-Engeland zijn, met kippen, een moestuin en die vergrijsd groene deuren en kozijnen. Ik weet dat we vanuit de stad gaan verhuizen, dus een groter contrast kan er niet zijn, maar het is wel mijn happy place. Een plek waar geleefd wordt, waar vieze laarzen bij de deur staan, en waar warmte en gezelligheid heerst, maar wél met een design feel to it.

Ik ben er heilig van overtuigd dat een stijl bij het huis zelf moet passen (een rijtjeshuis in Almelo in ‘beach style’ vind ik echt om van te gruwen; JE WOONT NIET AAN HET FREAKING STRAND), en in ons geval vind ik het goed passen. Ja, het is een jaren zeventig woning, maar de vorige bewoners hebben veel elementen aangebracht die ‘cottage’ aanvoelen. In combinatie met de wilde bloemen- en moestuin die we gaan aanleggen denken we dat het helemaal matcht!

Shaker style
Maar goed, we kwamen dus uit op een herkenbare stijl. De ‘Shaker style’ komt van de Shaker Quakers – ofwel een religieuze groepering uit het vroege Amerika (denk 1770). In die ‘sekte’ stond minimalisme, functionaliteit en duurzaamheid voorop, en daar waren ze streng in, zelfs tot in het ontwerp van hun meubilair. De stijl is nu heel populair, want er komt vakmanschap bij kijken en vooral keukens zijn herkenbaar in stijl. De profielen langs de randen, de houten deuren, de eenvoudige en landelijke lijnen – men vindt het mooi :-). En ik dus ook. Het is een soort modern landelijke stijl. Geen Riviera Maison (kots, sorry) en ook niet te koeltjes. Het straalt uit dat er ‘geleefd’ wordt in dit huis (dat is wat ik het allerliefste wil). En dat er heel veel zelfgemaakte jam in de kasten staat.

De keuze voor deze stijl was gemaakt. Dan nu de kleur van de deuren. We willen absoluut geen witte hoogglans keuken (kots, weer, sorry), maar een kleur kiezen is best spannend. Linksboven is Pigeon van Farrow & Ball, maar dat is dus een vrij populaire kleur, en ik was bang dat ik er te snel op uitgekeken zou raken omdat het niet uniek genoeg voelt. Rechts is een heel lichte zanderige grijskleur, maar die vond Boaz niet mooi. Ik denk dat het met al het zonlicht in ons huis wel heel mooi had gestaan, maar het is wellicht iets te simpel.

Links zie je Pantry Blue van deVOL, en rechts een vergrijsde blauwtint. Ons oog viel eigenlijk steeds weer op het donkerblauw. Het is warm, chic, staat prachtig bij eikenhout en ik gok dat het zowel in de zomer als de winter prachtig is. Ik ben een kerstmens; ik zie meteen een kerstboom hiernaast staan. En in mijn hoofd ziet dat er waanzinnig uit. Maar ook in de zomer lijkt het me prachtig. Hoe spannend het ook is om een afwijkende kleur te kiezen voor de deuren: donkerblauw it is!

We hebben getest met twee kleuren blauw: Dock Blue van Little Greene en Hague Blue van Farrow & Ball. De laatste heeft een wat groenige/antraciete ondertoon, maar Dock Blue van Little Greene heeft in bepaald licht erg veel marineblauw in zich. We kiezen toch voor de laatste, want we willen wel gewoon echt blauw en geen grijsblauw. Tip: bestel test potjes en probeer de kleuren uit op een groot stuk MDF. De kleuren op internet zijn bijna nooit volledig juist!

Ikea als basis
Dat we een basis van Ikea zouden kiezen, stond al heel snel vast. We hebben een heel klein budget voor deze keuken en de systemen van Ikea zijn hartstikke goed, dus we hebben er helemaal geen problemen mee om een METOD keuken in ons huis te plaatsen. Een andere reden is dat ze een deurtype hebben dat een shaker ‘feel’ heeft, namelijk de SAVEDAL deuren. Ik heb eindeloos gegoogled op het verven van gelamineerd MDF, en het blijkt mogelijk te zijn. Ik vertel daar in een volgende blogpost meer over, maar het plan is dus om zelf onze keukendeuren te schilderen in Dock Blue van Little Greene.

De terrazzo tegel komt niet voor in onze keuken, helaas, want ik vind het ZO MOOI. It’s my favorite kind of stone. Maar het is te druk. We bewaren het daarom voor een andere plek in het huis… Ooit :-).

Op basis van de kleuren en elementen die we graag willen heb ik dit moodboard gemaakt. Hierin zitten vrijwel alle keukenelementen verwerkt, en we hebben inmiddels al zoveel dingen de revue laten passeren dat we goed weten wat we willen. Zo overwogen we een farm sink te nemen, die zie je hierboven in de keuken, waarbij de voorkant zichtbaar is. Een vriend wees ons er op dat deze vaak een verhoogde rand heeft, en je daarom alle kruimels en water van je aanrecht de bak niet in kunt vegen. Thank goodness dat iemand ons dat vertelde, ik heb er totaal niet aan gedacht.
Een lastig dingetje is wel de keuze voor messing hardware en kraan. Ik heb uitgebreid research gedaan naar brass hardware uit Amerika, maar het werd allemaal te duur, dus kiezen we toch voor de Bagganas grepen van Ikea. Als ik ze toch niet mooi vindt kunnen we altijd nog op zoek naar een alternatief. Voor nu zijn ze lekker cheap :-). Alleen: een kraan erbij vinden die matcht, da’s dus echt geen grap. Elke kleur messing is anders en dat is vreselijk. Ik ben nog steeds op zoek naar een mooie, betaalbare en juiste kleur kraan.

Tegels vind ik ook nog een ding waar ik m’n hoofd op breek. In het marmer zit een vrij specifieke witte kleur, en niet elke witte tegel past daarbij. Ik zou ook niet weten welke andere kleur ik zou moeten nemen, dus blijft het nog even wit. Waarschijnlijk gaan we de tegels een paar weken later doen, dan kunnen we eerst goed wennen aan het marmer blad. De tegel in het moodboard is van Hornbach, die hebben verrassend veel leuke mozaïek tegels!

Zo! Dat zijn dus voor nu onze plannen wat betreft de keuken. Ik zal binnenkort verder uitweiden over het budget en de lay out van de keuken, want deze keuken komt met een uitdaging; er staat een PAAL in de keuken, jawel. Het slechte nieuws: we zijn er net achter gekomen dat die paal moet blijven staan, tenzij we er een duuzendje of tien tegenaan gooien. En dat vertikken we. Dus ik baal van die paal. Goed! Tot de volgende keer maar weer.

 

Oh ja! Als je nou prangende vragen hebt over ons huis en de verbouwing, laat ze hieronder of op Instagram achter. Dan kan ik kijken of ik ze wil slash kan beantwoorden ;-).

5 thoughts on “#fixerupper: het moodboard voor de keuken

  1. Geen vraag, wel erg benieuwd naar je post over het budget! Heel benieuwd hoe je het voor elkaar krijgt een keuken met marmerblad voor 6k. Wij hadden exact dezelfde keuken (marmerblad, donkerblauwe frontjes icm gouden grepen, tegels van de hornbach) en budget voor ogen maar hebben dit drastisch moeten bijstellen. Al snel kwamen we erachter dat we krachtstroom nodig zouden hebben in de keuken – ons huis zou je ook kunnen scharen onder een fixerupper; jaren 50 met sterk verouderde meterkast. Alleen de voorbereidingen in de meterkast (eerst een installateur die de groepen / krachtstroom kwam voorbereiden, daarna Liander die een nieuwe meterkast ging plaatsen plus krachtstroom aanleggen) heeft al bijna 1000 euro gekost. Daarna kwamen we erachter dat de achterwand waterpas moeten zijn ivm keukenblad dus durfde m’n man het niet aan om zelf te gaan stucen dus ook dat hebben we uitbesteed (ook zo’n 1000 euro maar ook direct het plafond en aangrenzende wanden meegenomen – daar zat nog spachtelputz op = lelijk). Gelukkig heeft hij zelf wel veel qua voorbereiding kunnen doen (waterleidingen omleggen, elektra voorbereiden voor spotjes en extra stopcontacten etc). Uiteindelijk hebben we er ook voor gekozen om de keuken te laten plaatsen, maar dat is meer omdat een fixerupper veel van je vrije dagen vraagt en er letterlijk geen vakantiedag niet in dit huis is gestoken. Kortom die initiële 6k hebben we al lang gepasseerd :D. En dus eerst voor de gouden kraan van ikea gekozen en zodra er weer budget is gaan we voor de selsiuz/quooker (bij ons hoeft de kraan niet te matchen met de handgrepen omdat we uiteindelijk voor greeploos zijn gegaan). Anyways, ik ben erg benieuwd hoe jullie binnen budget blijven, ik kijk uit naar je volgende post! Ben ook erg benieuwd naar jullie eindresultaat! Veel succes gewenst 🙂

    1. Ha Nicky, interessant! Ik heb alleen wel echt puur de keuken in dat budget berekend, niet de stukadoor etc. Wij laten ook alle wanden stucen, dus dat zou je er nog bij kunnen rekenen. Die zesduizend euro is echt voor kasten, blad, apparatuur, kraan, spoelbak, tegels etc. Scheelt trouwens al wel dat we dat smeg fornuis al hebben :-).

      1. Ah helder! Desalniettemin kijk ik alsnog uit naar je post over het budget :). En als je ook een floorplan gaat delen, that would be the bomb. Ik ben dol op floorplans 😀 Ik houd je posts in de gaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: