Close
Mijn recept voor non-bake vegan bounty balls // Benjiandbirdie.com

Mijn recept voor non-bake vegan bounty balls

Op veler verzoek: het recept voor deze sweet treat die ik op Instagram deelde. Ik maak deze bounty balls al jaren (maar heb er nog steeds geen naam voor die ik goed vind klinken). Ze zijn gebaseerd op het recept van the Green Happiness voor bounty lollies (vind ik ook vreselijk klinken) maar ik heb er na die jaren steeds meer mijn eigen draai aan gegeven. Ze zijn oprecht ontzettend lekker en het gevaar zit ‘m in het feit dat je dénkt dat je goed en gezond bezig bent met een treat zonder suiker maar dat je er vervolgens dertig eet en alsnog drie kilo bent aangekomen. That’s what these do to you. 

Ik noemde deze snack ook in mijn post over je voorbereiden op de kraamweek omdat ze heel voedzaam zijn én geschikt om in te vriezen dus super geschikt om als voorraadje te maken voor je gaat bevallen (of voordat een vriendin is uitgerekend). Dit recept is voor ongeveer dertig stuks, afhankelijk van de grootte, en ik vries ze in boterhamzakjes per drie in. Ik leg ze de avond van te voren in de koelkast en op die manier zijn de ’s ochtends ontdooid voor bij de thee. Je moet ze wel echt koel bewaren zodat de boel niet zacht of zompig wordt.

Mijn recept voor non-bake vegan bounty balls // Benjiandbirdie.com

Recept voor ca. 30 bounty balls
  • 1 pot biologische kikkererwten (pot van 350 gram)
  • 14 dadels (medjoul of gewone)
  • 140 gram havermout
  • 120 gram geraspte kokos
  • 6 el ahornsiroop (of een andere vloeibare zoetmaker)
  • 1 biologische citroen
  • 12 el water
  • snuf zout
  • 100 à 150 gram pure chocolade (meer dan 70% cacao, zonder suiker)
  • toppings: geraspte kokos, gehakte (ongezouten) hazelnoten, pistachenoten of amandelen, cacaonibs etc.

Ontpit de dadels en rasp de citroen. Doe alle ingrediënten op de chocolade en toppings na in een keukenmachine, samen met een kneepje citroensap naar smaak. Blitz tot een mengsel zo grof of zacht als je zelf lekker vindt. Het mengsel moet plakkerig genoeg zijn om ze te kneden tot balletjes zonder dat het uit elkaar valt. Te droog = meer water, te dun = meer havermout.

Vorm hier balletjes van. Ik heb ze liever wat kleiner, maar ter grootte van een bitterbal kan ook. Leg ze in een vriezer-proof schaal met een bakpapiertje er in en laat de balletjes minimaal 30 minuten in de vriezer staan. Hoe kouder, hoe mooier de chocolade afkoelt en hoe knapperiger die laag zal zijn.

Leg een plank met een vel bakpapier klaar om de balletjes op te leggen na het dippen.

Smelt de chocolade au bain marie. Zet schaaltjes met je toppings klaar. Als je noten gebruikt hak deze dan even fijn. Je kunt op één balletje meerdere toppings gebruiken (kokos en noten bijvoorbeeld) of per balletje één topping gebruiken. Steek een vorkje in elk balletje, haal ze door de chocolade en dip ze daarna in een topping. Go crazy. 

Ik bewaar de balletjes in een koekblik in de koelkast, maar je kunt ze ook invriezen. In de koelkast blijven ze een dag of drie lekker, in de vriezer zou ik ze maximaal drie maanden bewaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: