Close

Mijn zaaiplan voor dit seizoen

In deze post gaf ik een introductie op mijn ik-wil-geen-ingewikkelde-moestuin avontuur. Ik ben een luie tuinierder maar geniet wel heel erg van groen en bloemen om me heen, alleen moet het wel een beetje makkelijk zijn… Ik heb voor aankomend seizoen een zaaiplan gemaakt en inmiddels staan de eerste zaadjes al als voorkweek in het raam, maar daar later meer over. 

Het maken van een zaaiplan is niet altijd nodig, hoor, zeker niet als je maar een heel klein tuintje hebt zoals ik, maar ik laat je wel even zien hoe je het doet.

Een paar dingen om op te letten als je je tuin inricht:

  • Lees goed de verpakking van je zaden. Sommige groenten hebben wat meer zon nodig en anderen juist net wat minder. Tomaten willen zo veel mogelijk zon en groeien ook flink de hoogte in, wat weer schaduw creëert voor planten die minder hitte nodig hebben zoals slabonen en erwten.
  • Natuurlijk let je ook op de stand van de zon gedurende de dag. Mijn tomaten staan links vooraan omdat de zon voor het grootste gedeelte aan de voorkant van het huis staat, en daarmee geven de tomatenplanten dus schaduw op wat rechts staat.
  • Er zijn een aantal soorten groenten die minstens 1 m2 nodig hebben, zoals pompoen, courgette, komkommer en aubergine. Dat zijn grondkruipers en nemen veel plek in, en daarmee niet super geschikt voor kleine tuintjes tenzij je bereid bent om zoveel ruimte op te offeren. Sommige soorten kun je wel goed in een grote pot zetten, de kleinere pompoen soorten of mini komkommer bijvoorbeeld!
  • Wij werken tegen een schutting aan om de meters zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daar staan dus de klimplanten (zoals een klimmende versie van bonen, die heb je namelijk ook in een lage struikversie). We werken van hoog naar laag, dus vooraan staan de zogeheten ‘kruipers’.
  • Denk er ook aan dat je overal nog bij moet kunnen. Vooral tomatenplanten hebben onderhoud nodig (het ‘dieven’) en dat is lastig als je niet goed kunt zien waar gediefd moet worden of als je er simpelweg niet bij kunt.
  • Als je weinig ruimte hebt is het een goed idee om een aantal planten of kruiden in potten te zetten. Ik vind het fijn om ze te kunnen verschuiven gedurende de dag zodat ze altijd in de zon kunnen staan en ‘slapper’ gewas zoals kruiden heeft minder last van de andere planten.
Wat ik op basis van voorgaande seizoenen niet meer wil:

Courgette. Ik eet het graag en ik vind het een prachtige plant, maar ik heb afgelopen twee jaar ZO. VEEL. COURGETTE gegeten dat ik het nu even een jaartje oversla, dank u wel. Krijg ik waarschijnlijk spijt van, maar volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. De plant is ook erg groot, dus in mijn kleine tuintje heb ik er eigenlijk niet eens ruimte voor.

Wortels. Die heb ik meerdere keren geprobeerd maar onze bak is er niet diep genoeg voor. Logischerwijs moeten wortels goed de ruimte hebben onder de grond, anders worden ze simpelweg niet lang genoeg en houd je mini worteltjes over.

Groene tomaten. Eerst was ik vergeten dat ik groene tomaten had gezaaid, en toen ik er eindelijk achter kwam dat deze groene tomaten dus nooit rood zouden worden en alláng rijp waren vond ik ze niet lekker. Ze worden snel overrijp en ik vind het groen gewoon niks. Niet voor een hele plant in ieder geval.

Sla. Ik vind dat het te snel vergaat en ik heb een gruwelijke hekel aan zand in m’n eten. Je moet sla uit eigen tuin altijd super goed wassen en daar ben ik dan weer te gemakzuchtig voor…

Wat ik dit voorjaar wil gaan zaaien in onze moestuin. Klik op de links voor de zaden.

Tomaten. Tomatoes are my jam. Ze zijn overal voor te gebruiken en in ons huishouden gaan er kilo’s door heen per maand. Ik kook eigenlijk nooit uit een potje of zakje, en maak alle sauzen en soepen zelf, en in bijna elke pastasaus, chili of curry gaan tomaten. Winkelen voor tomatenzaden is bijna net zo leuk als winkelen voor… zeep. Binnen in mij zit een vrouw van zestig and I’m owning it. Dit is wat ik aan tomaten wil:
1. Kleine donkere kerstomaten die zo uit de hand gegeten kunnen worden, Benjamin vindt die altijd lekker om te jatten uit de tuin. Ik heb daar een struikversie van zodat ik ‘m los in een grote terra cotta pot kan planten en daarmee bereikbaar kan maken voor mijn kleine vriend. Je kunt ook gaan voor een mix van kerstomaten, dan heb je van alles wat, en deze olijftomaatjes zijn ook funky.
2. Een medium sized tomaat die goed te verwerken is in sauzen en soep. Deze heeft veel vruchtvlees en weinig water waardoor er heel veel smaak in zit om mee te koken. Dit is een klimplant en gaat links vooraan in de moestuin.
3. Een grote vleestomaat die rauw heerlijk is in caprese salades of als salsa, zoals de coeur de boeuf rassen met z’n grillige vormen in felrood of met donkere vlekken. Doen het super mooi als een vegetarische carpaccio bijvoorbeeld. Deze tomaten zijn ook klimmers en gaat dus naast de medium tomaat.

Doperwten. Wij eten heel veel erwten omdat Benjamin ze lekker vindt en omdat ze super makkelijk en cheap zijn om op voorraad te hebben in de diepvries. Het is eigenlijk de enige groente die ik ingevroren net zo lekker vind als vers. Voorgaande jaren had ik per ongeluk stamerwten, die klimmen niet en worden niet hoger dan 50 centimeter, dus nu heb ik een ‘rijsboon’ die wél klimt en twee meter kan worden. Ik heb deze soort gekocht.

Sperziebonen. Deze is een uitdaging want het is me nog nooit echt goed gelukt om ‘m in leven te houden of veel oogst er af te halen. Dit jaar maken we een goed klimrek voor ‘m, dan zou het moeten lukken. Net als bij de erwten heb je van sperzie- en slabonen zowel lage als hoge rassen, dus let daar goed op. Stam is laag en rijs hoog! Ik vind deze en deze fijn.

Pompoen. Ik denk dat pompoen m’n allerfavorietste groente is. Elke zomer kan ik niet wachten tot ze weer in de winkel liggen. Pompoenplanten heb je als kruipers maar óók als klimmers ondanks hun gewicht, dus sommige rassen zijn geschikt voor kleine tuintjes. Je hebt verschillende ‘families’ bij pompoenrassen, van gigantisch (maxima) naar klein (pepo). Let er dus even op welke je wil hebben, want uiteraard heb je voor die grote rassen nog meer ruimte nodig (en ze slurpen alle voeding weg bij de andere planten). De moschata is bijvoorbeeld vrij medium, daar hoort de bekende flespompoen ook bij. Ik vind deze groene ook heel mooi of een iets grotere en ruigere oranje versie.

Cavolo nero (palmkool). Dit lijkt me een interessante om te proberen dit jaar. Ik heb het nog maar weinig gegeten maar de cavolo nero mag mijn experimentje zijn voor dit jaar. Het zijn ook mooie planten om te zien dus als ik het vreselijk vies vind mag het alsnog blijven.

Tijm en rozemarijn. Ik kook veel met harde kruiden en dan is het natuurlijk veel chiller om het zelf te kweken dan elke keer een bakje te kopen in de winkel. Deze rozemarijn en tijm zet ik een pot zodat ze lekker kunnen woekeren binnen de perken.

Aardbei. Dit is het enige fruitsoort dat ik tot nu toe gebruikt heb, vooral omdat ik het niet echt zie gebeuren om meloenen of fruitbomen in m’n tuin te zetten. Net als de kleine tomaatjes vindt Benjamin het een feest om er van te plukken en ik vind dat priiiima.

Ik laat binnenkort zien hoe ik de zaden binnen voorkweek, maar houd ook stories op Instagram in de gaten voor updates.

 

Mijn zaaiplan voor dit seizoen // Benjiandbirdie.com

2 thoughts on “Mijn zaaiplan voor dit seizoen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: