Close

Ons moestuinplan voor dit seizoen

We wonen dan eindelijk in ons huis met openslaande deuren naar een bijzonder grote tuin, dus je snapt dat we niet kunnen wachten tot we met de tuin aan de slag kunnen! Ons budget laat het helaas niet toe om helemaal los te gaan, maar duurzaamheid can get you far, dus we kunnen al heel wat met een klein budget. 

Ik ben niet anders gewend dan dat ik bezig ben met groen. Mijn vader is tuinontwerper en heeft een hoveniersbedrijf, mijn eerste baantje was bij het tuincentrum achter ons huis, en ik heb jaren bij een bloemist gewerkt in mijn vroegere woonplaats. Groen is verweven met mijn jeugd, dus het verbaast je waarschijnlijk niet dat ik van plan ben om me volgend jaar om te laten scholen tot landschapsarchitect. Dat was eigenlijk al het plan voor dit jaar, maar oh ja, daar was toen een baby. 😉

Hoe dan ook, in Rotterdam hebben we nooit een ‘echte’ tuin gehad. In ons voortuintje op het zuiden hadden we wel een moestuin aangelegd, maar omdat het een huurhuis was ga je daar toch anders mee om dan met je echte eigenste tuin. Toen we dit huis kochten heb ik direct een ontwerp gemaakt voor de tuin, maar we gaan dit jaar alleen aan de slag met het achterste gedeelte. Dat deel is zo’n 45 vierkante meter en hebben de vorige eigenaren een jaar of vijftien geleden van de gemeente gekocht en toegevoegd aan de tuin. Ze hebben er zelf ook altijd een moestuin gehad, maar dan op de traditionele volkstuin manier, dus in de volle grond waarbij het in de winter compleet kaal is.

In het moestuindeel komen de volgende elementen:
– ZES MOESTUINBAKKEN
– KWEEKKAS (laag)
– KIPPEN (jaaaaaa)
– GRAS
– WILDE BLOEMEN
– LEIBOMEN
– WINTERZONZITJE (ik noem het maar even zo, maar in de winter/voorjaar heb je daar het meeste zon)
– KLIKO’S (sexy)


Het plan

Eindelijk is het zover: we krijgen kippen. Had me als tiener verteld dat ik kippen wilde en ik had je uitgelachen, maar het is nu m’n grootste levensdoel. We zijn van plan om van de oude houten schuur een kippenhok- en ren te bouwen en er dus zo min mogelijk geld aan te besteden. Een paar rollen gaas en wat verf, dat is het wel. We denken aan vier tot zes kippen, en hebben de Wyandotte, zwarte Barnevelder en New Hampshire op het oog. Het liefst zou ik ook kippen willen die blauwe of groene eieren leggen, maar die zijn niet zo goed te vinden in Nederland.

Er is een tuinhekje dat de twee delen van de tuin van elkaar scheidt, dus de kippen zouden in theorie ook los kunnen lopen zonder dat ze in huis kunnen komen. Punt is wel dat kippen alles opvreten wat ze zien, en fosfaat poepen waar gras niet goed tegen kan (niet in grote hoeveelheden in ieder geval), dus waarschijnlijk lopen ze niet superveel los. Ze krijgen een ren die groot genoeg is, dus beweging krijgen ze wel. We hopen alles in april klaar te hebben voor de kipjes!

Verder wil ik wat hoge bloemen zoals hollyhocks zaaien langs de schutting aan de linkerkant, voor wat kleur in het geheel. Tussen de bakken door leggen we gras, maar ik ga er ook wilde bloemen bij zaaien zodat het een versie van wild gras wordt. Het hoeft geen tapijtje te zijn :-). We willen ook twee fruitbomen aan de rechterkant plaatsen, maar misschien wordt dat pas volgend jaar. Via Marktplaats gaan we binnenkort gratis klinkers halen waarmee we een nieuw pad gaan aanleggen (we = m’n vader), en waarmee we ook alle bakken gaan metselen. Mijn ervaring is dat steen echt ideaal is, hout vergaat op een gegeven moment. Als je er worteldoek in legt voorkom je ook veel onkruid, tenzij je zaaigoed echt diep moet groeien, dan zou ik dat niet doen.

In de tuin hebben we overigens al een paar volwassen fruitbomen. Er groeit een oude druif over de pergola (die zie je hier niet op de plattegrond), maar ik ben benieuwd of die ook echt lekker zijn. Er is een grote vijgenbomen met een hele goede oogst, volgens de bewoners, en er groeit een lange bramenstruik over de oude klikoberging.

Mijn zaden koop ik eigenlijk altijd bij Vreeken in Dordrecht. Snoepwinkel is het, maar ik koop ze nu online. Ik moet mezelf beperken tot een budget van zeg vijftig euro, want anders ga ik helemaal los op alle rare rassen tomaten. Ik heb altijd al wel een plan gemaakt voor de indeling van de bakken, maar voorheen hadden we er precies één, nu hebben we er zes. Dat geeft mogelijkheden, dus dit jaar heb ik een écht plan gemaakt.

Indeling moestuin
We gaan dit jaar wat nieuwe soorten groenten proberen, maar het is ten eerste belangrijk dat we ook echt eten wat we verbouwen. Ja, radijsjes groeien als de nete, maar ik eet ze niet. Daarnaast vind ik het ook vaak zonde om iets te verbouwen wat maar één keer oogst geeft, zoals wortels. We hebben die eerder gehad, maar je moet zo ontzettend lang wachten tot je iets hebt, en dan is dat het ook. Plus dat je het dan in één keer moet op eten. Ik heb dus heel graag groenten die ook lang te bewaren of goed te verwerken zijn.

Dit is ons lijstje, inclusief de rassen:

Vruchtgroenten
Pompoen: wij eten HEEL veel pompoen en ze zijn goed te bewaren voor later in het seizoen. Ze nemen erg veel ruimte in, vandaar dat ze in hun eentje in een bak van 1 m2 staan, maar ik vind ze de moeite waard omdat ze goed bewaren. Ik heb de rassen Crown Prince (pastelgroen van buiten, helderoranje van binnen en ontzettend lekker) en Butternut Liscia (een typische flespompoen, wat kleiner en makkelijk te verwerken).
Tomaten: ik hou van tomaten en heb het liefst hele bijzondere in de tuin. Het enige wat ik laat staan zijn groene tomaten. Ik heb voor dit jaar de rassen Blush Tiger (een geel langwerpig kerstomaatje met strepen), een wilde tomatenmix (met van alles en nog wat in allerlei kleuren), de San Marzano (een romatomaat die je eigenlijk alleen maar moet verwerken tot saus of soep) en de Costoluto Fiorentino (een fantastische grillige vleestomaat die heerlijk is als caprese). Daarnaast heb ik ook nog een geel kerstomaatje voor in een pot, om van te snoepen voor de kids. – Komkommer: vorige jaren hadden we komkommers die dik en stekelig waren en niet altijd lekker. Voor dit seizoen heb ik een mini komkommer gekozen, ras Crispy Salad F1 (F1 betekent dat het een sterk doorgefokt ras is wat zichzelf niet bestuift), die klimt. Op die manier kan ik ‘m makkelijker laten groeien op wat minder ruimte, en sneller oogsten.
Mais: dit is een nieuwe voor ons! We eten heel graag mais (ik hou van Mexicaans eten) dus het leek ons leuk om dit te proberen. Mais is wel een eenmalige oogst, en het duurt wat langer, maar dat hebben we er wel voor over. Ik ga het in delen zaaien zodat de oogst verspreid wordt, dus twee rijen met een paar weken er tussen. We hebben gekozen voor een gewone gele mais, maar wel een compacter ras die minder ruimte nodig heeft en niet zo enorm hoog wordt: ‘Zoete Jan’. Whatever that means. Je hebt ook waanzinnige paarse en groene rassen, misschien is dat iets voor volgend seizoen als het goed bevalt :-).
Paprika: ik hou zelf niet van paprika, maar de anderen wel. Daarom heb ik een klein ras gekozen, Mini Red Bell, die goed in pot te kweken is, dan kunnen we er makkelijk van oogsten zonder dat het teveel is.
Courgette: courgette, komkommer en pompoen komen uit dezelfde familie en hebben dus allemaal veel opppervlak nodig om te groeien (tenzij je een klimmer hebt). Ik wilde dit jaar niet meer zo ontzettend véél courgettes, want voorheen waren we ze op een gegeven moment behoorlijk zat en bewaren kun je ze niet echt. Daarom heb ik nu twee compacte rassen voor in een grote pot, een mini groene courgette en een kleine gele bolcourgette: Royal Flush F1 en One Ball F1.

Peulgroenten
Doperwten: niet heel spannend, maar wel mooie groeiers en een veel gegeten groente in ons huishouden. Onze fout in het verleden was dat we te weinig zaaiden, waardoor je steeds maar een klein handje erwten tegelijk kon oogsten. Nu hebben we dus een flinke rij, hopelijk genoeg om ook in te kunnen vriezen. Het ras dat ik heb gekozen heet Alderman en is een hoog ras.
Pronkbonen: sperziebonen vinden we wat gewoontjes, dus heb ik dit jaar voor een paars en geel ras gekozen, that’s how fun i am. Het paarse ras heet Blauhilde en het gele ras heet Neckargold.

Knolgroenten
Venkel: we hebben nooit echt knolgroenten geteeld, of kool bijvoorbeeld, maar aangezien we van venkel houden wilden we dat dit jaar wel proberen. Ik zaai het denk ik ook in twee of drie delen zodat we langer kunnen oogsten. Het ras dat ik heb gekozen heet Perfection, en ik plant ze bij de pronkbonen. Knollen hebben heel weinig voeding nodig, en de bonen ook niet onwijs veel (tegenover een hele hoge behoefte van alle vruchtgroenten).

Verder vindt Boaz rabarber heel lekker, dus zet ik die ook nog in een pot (want er was geen ruimte meer).

Kruiden
Ik zag een mooi plaatje van een stenen kweekkasje, en de vorige bewoner heeft nog een paar kasruiten laten liggen. We gaan dus proberen om er zo eentje te bouwen, waar we zaailingen kunnen afharden (wennen aan de kou buiten nadat je ze binnen hebt voorgezaaid) en daarna kruiden in kunnen kweken die minder goed tegen regen en kou kunnen. Wat kruiden betreft vind ik het wel interessant om wat bijzondere dingen te proberen, zoals aparte soorten basilicum, citroenmelisse, citroentijm, verveine, etc. Daarnaast ook gewoon de normale kruiden die we dagelijks gebruiken, zoals peterselie, bieslook, koriander, munt en oregano.

Dat was ‘m wel zo’n beetje! Mocht je mijn indeling en lijstje nu beter willen bekijken: hier vind je het hele plan in downloadvorm, dan kun je het tot in detail bestuderen. 

3 thoughts on “Ons moestuinplan voor dit seizoen

  1. Wat superleuk! Herkenbaar ook, je enthousiasme (ook over Vreeken’s)^^. Ben heel benieuwd hoe de hele moestuin zich zal ontwikkelen. Succes ermee in ieder geval! En dank voor deze leuke blog 🙂

  2. Een leuk boek is trouwens ‘De creatieve Tuinier’ van Alys Fowler, of andere boeken van haar. Staan goeie budgettips in!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: