Close

Onze kennismaking met essential oils van Young Living

OK. Er is een wereld waar ik tot kort geleden niets van wist en die wereld heet: essential oils. Voor wie het niet kent: essential oils zijn extreem geconcentreerde pure oliën die gewonnen worden uit kruiden, bloemen, planten, en bomen. De medicinale kracht van de natuur is al bekend zolang de aarde bestaat, maar onze eigen generatie is dat een beetje uit het oog verloren omdat het nogal zweverig overkomt. 

Ik vertelde er van de week al over in mijn vorige post, maar we hebben dus een oliepakket gekocht. Het merk waar ik een starterkit van heb aangeschaft heet Young Living, een bedrijf uit Utah, USA. Ze schijnen sinds 1994 de marktleider te zijn op gebied van etherische olie en hebben een uitmuntende reputatie. Als je er eenmaal op zoekt kom je uit bij allemaal mensen die er bij zweren. Als je daar iets van wil aanschaffen moet je iemand kennen die er al klant is. Het is een soort Tupperware party idee. Je kunt alleen van een insider kopen, dat heet network marketing. Ze maken verder geen reclame, vandaar dat we er nooit van horen tót iemand je het vertelt en dan blijkt er zomaar een universum te bestaan vol olie snuivende moeders (grapje, sorry Roos).

Een ander heel bekend merk is doTERRA. Je zou kunnen zeggen dat Young Living en doTERRA de grootste spelers zijn en elkaars directe concurrenten. Ik ben niet zo’n pieterpeut die precies wil weten hoe het zit van tevoren, het is meer toevallig dat ik nu via een vriendin een pakket van Young Living heb aangeschaft. Wel las ik dat Young Living veel strenger is in het verkrijgen van de gedestilleerde olie, waar doTERRA soms nog een beetje afdwaalt naar synthetische toevoegingen. Don’t slam me if you’re a fan. Ik herhaal alleen wat ik online las, zoals hier. Het kost me teveel moeite en geld om ze beiden uit te proberen, maar in de regel geldt: koop de allerbeste olie die je kunt krijgen. Een flesje van 15 ml hoort geen tien euro te kosten. Er gaat te veel grondstof en moeite in zo’n flesje om dat voor tien euro te kunnen doen. Met goedkope essential oils bereik je niet hetzelfde effect, en je krijgt er hoofdpijn van. Beetje zoals met wijn. Van slechte wijn krijg je ook hoofdpijn :-).

Mijn eerste indruk van Young Living was niet meteen de beste. Ik vind het allemaal licht sektarisch ogen. De website en webshop doen me denken aan een afdeling van Scientology. Ze gebruiken termen als ‘leiderschap’ en ‘kwalificatie rang’, heel veel afkortingen zoals ER, PSK en PV, en de oprichter heet D. Gary Young. Die noemen ze vast ook DGY. (Als je ooit een documentaire over Scientology hebt gezien klinkt dit je wel bekend.) It all looks kinda weird.

Volgens mij zetten ze op hun website Google Translate aan en zijn hun begrippen daarom soms gek vertaald, wat het alleen maar erger maakt. Het is heel Amerikaans en ietwat zweverig, maar als je daar doorheen kunt prikken is dat niet zo’n probleem. Je went er wel aan, en uiteindelijk heb je die website zo vaak niet nodig.

Van al die terminologie en verwarrende website werd ik niet zo heel warm. Ik hou er niet van als het systeem me niet in één keer duidelijk is (als ik het al niet snap, wie dan wel? Ik ben super technisch, ik ontwikkel merken en websites for a living). En dan ook nog eens alle blogs van vrouwen die Young Living promoten alsof hun leven er vanaf hangt, daar kreeg ik het soms ook een beetje benauwd van.

Aan de andere kant geloof ik echt wel in de kracht van de natuur, dus het hele gebruik van olie vind ik helemaal niet gek. Of ik ook echt geloof dat het helpt bij emoties en stress weet ik nog niet zo goed, maar het is wel wetenschappelijk bewezen dat je reukvermogen het sterkste zintuig is én heel direct naar het stukje hersenen gaat waar ook je emotie zit. Je zou dus denken dat het klopt, maar empirisch onderzoek is nog altijd het beste.

Hoe en waarvoor gebruik je essential oils? Essential oils gebruik je op meerdere manieren: in een diffuser met waterdamp, door het direct te inhaleren, door het verdund met een andere ‘draagolie’ zoals kokosolie plaatselijk in te masseren op pijnplekken, door het te druppelen achter je oren of onder je voeten, door het te drinken in water of thee, maar ook als ingrediënt in verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen. Sommige oliën zijn desinfecterend, diep reinigend of verzachtend.

Elke olie heeft een andere eigenschap, dus je moet er redelijk op studeren om te ontdekken waarvoor je wat gebruikt en op welke manier. Daar zijn overigens wel hulpmiddelen voor, hoor. Elke olie is puur en wordt gewonnen uit de natuur. Zo is er olie van lavendel, vanille, rozemarijn, spar, pepermunt, citrus, kamille, roos, melisse, maar ook allerlei bomen. Er zijn er heeeeeel veel en die kun je ook weer mengen tot een blend.

Ik las voor het eerst over essential oils toen ik zocht naar tips voor verlichting van pijn tijdens je kraamweek. Ik zag het advies om een kraamverband te weken in water, vervolgens wat essential oil er op te druppelen (weet even niet meer welke) + aloë vera of iets dergelijks, en dat in te vriezen. Dat geheel in je onderbroek en je onderkantje doet lang niet zoveel pijn meer en geneest sneller. Ik heb het niet geprobeerd omdat je er zoveel ingrediënten voor nodig had die ik normaal niet gebruikte, dan is het de moeite niet meer, maar het klonk wel erg aantrekkelijk.

Het juiste gebruik van essential oils kan helpen bij slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, verkoudheid, griep, reuma, migraine, snurken, hooikoorts, eczeem, acne, menstruatie pijn, striae, post partum pijnen, blaasontsteking, spierpijn, en nog veel meer. Het is ook geschikt voor kinderen bij doorkomende tanden, snotterigheid, onrustig slapen, groeipijnen, en buikpijn. Naast de medicinale werking is er dus ook de verzorgende werking als je het verwerkt tot huidverzorging, en het kan gebruikt worden voor huishoudelijke hygiëne. Veel mensen die gifvrij willen leven gebruiken het daarvoor. Geen bleek, chloor of chemische middelen meer.

Daarnaast is er ook nog de emotionele werking – je zou rustig worden van aromatherapie. De oliën zijn absoluut geen vervanging van moderne medicijnen, ze zijn er slechts ter ondersteuning. Uiteindelijk is medicatie altijd gebaseerd geweest op de natuur, maar de productie is de laatste honderd jaar gesynthetiseerd omdat dat goedkoper en sneller is. Het klinkt dus logisch om essential oils te gebruiken omdat dit wel puur natuur is.

Waarom willen we essential oils gebruiken? In eerste instantie hebben we de starterkit gekocht omdat een combinatie van lavendel, pepermunt en citroen zou helpen bij de irritatie rond hooikoorts. Boaz heeft daar vreselijke last van rond deze maanden, en alles dat verlichting brengt is al meegenomen.

Ik ben ook geïnteresseerd in het gebruik van essential oils omdat het zou helpen bij futloosheid en vermoeidheid. Ik heb sinds mijn 16e ME/CVS. Dat is een chronische vermoeidheidsaandoening waardoor ik ook gewrichtsproblemen heb. Daarom heb ik een elektrische fiets, want mijn knieën kunnen een normale fiets niet goed aan. Het was vooral de eerste jaren lastig met veel in bed liggen, maar nu is het beheersbaar. Ik heb alleen nog steeds moeite met energie vinden als ik thuis ben. Als ik werk kan ik wel gewoon door blijven gaan, maar thuis met kids ben ik snel opgebrand. Ik las dat oliën daarbij kunnen helpen. ME/CVS patiënten krijgen vaak vitamine C kuren met hoge doseringen, en ik las dat je bijvoorbeeld de citrusoliën kunt gebruiken om dat op natuurlijke wijze toe te passen.

Daarnaast zou het interessant zijn om minder chemische stoffen in huis te hebben. Ik maak me daar niet heeeel erg druk over, onze huid reageert op bijna niets en dus denk je dan dat het allemaal wel goed zal zijn, maar logischerwijs is alles beter als het dichterbij de natuur staat. Ik heb dus nu al een paar producten gemaakt en dat vind ik leuk om te doen. Wellicht dat ik de oils uiteindelijk niet echt als puur olie ga gebruiken, maar als ingrediënt in natuurlijke verzorging.

Maar goed, voor je een beetje weet hoe je die olie moet gebruiken is er research nodig. Dus heb ik me deze week verdiept in de wereld der etherische oliën. It’s a pithole. Er is ontzettend veel te vinden. Voelt een beetje alsof ik al die tijd onder een steen heb geleefd, want er is een ENORME community rond essential oils. Typ het in op Pinterest en je krijgt ietwat questionable plaatjes met tips over het gebruik ervan. De één extreem zweverig, de ander gelukkig wat nuchterder. Ik vind zelf Oily Design wel prettig qua informatie en tips (beetje schreeuwerige site, give it time), en op Garden Therapy kun je veel DIY recepten vinden (maar ik lees die natuurlijk ook vanwege de bloemen en planten!).

Wat vinden we er tot nu toe van? Eerlijk, tot nu toe is het vooral een heel duur pakket met geurtjes. Ik wist van tevoren wel dat je de tijd moet nemen om meer te leren over het gebruik, want het is niet een soort kant en klaar ding. Het is óók geen hogere scheikunde, maar ik denk dat we gewend zijn aan producten die we meteen kunnen gebruiken en waar we vooral niet te veel over hoeven na te denken. Alles moet direct werken. De valkuil van een starterkit is dat je teleurgesteld raakt omdat het niet lijkt te doen wat je had verwacht, en er daarom maar mee stopt (en dus geld verspilt). Deze oliën zijn eigenlijk veel meer ingrediënten dan middeltjes. Je kunt ze puur gebruiken, maar de meeste toepassingen zijn als een combinatie met andere olie of ingrediënten. Het vraagt dus meer actie. Het is echt een starterkit – geen kant en klaar medicijn of middel.

Ik wil voorkomen dat ik halverwege denk ‘pffrt, wat heb ik eraan’ en dus heb ik mezelf de uitdaging gesteld om de komende tijd verschillende dingen te proberen. Pas dan weet ik of het voor ons werkt.

  • Elke avond bij het slapen gaan de diffuser aan met een andere olie / blend. Zo ontdek je welke geur je prettig vindt.
  • Focus op een pijnplek en gebruik daar de juiste olie voor (PanAway schijnt altijd goed te zijn tegen pijn). Ik heb bijvoorbeeld gewrichtsproblemen in mijn knieën en heupen, dus daar masseer ik dagelijks een paar druppels PanAway + amandelolie op. Ik hoop te ontdekken of het helpt als ik dat een week lang doe.
  • Gebruik de citrusoliën om elke dag een keer in je water te doen. Ik doe één druppel op 0,75 liter water. Je zal verbaasd staan hoe sterk die smaak is! Volgens mij kun je alleen de vitality oils hiervoor gebruiken, daarvan zit orange in de starterkit.
  • Smeer 1 – 3 druppels lavendel onder je voeten of op je kuiten voordat je gaat slapen. Lavendel is rustgevend, dus dan zou je beter moeten slapen. Ik heb vaak rusteloze benen en heb daar zéker baat bij.
  • Maak een DIY scrub of foot soak met een olie / blend om te proberen hoe het is in een eigen gemaakt verzorgingsproduct. Op Pinterest vind je er zat recepten voor.
  • Doe 10 druppels Thieves (is een combinatie van een paar kruiden) in een plantenspuit met appelciderazijn en water, en gebruik het als schoonmaakmiddel. Je kunt er kastjes, tafels, het aanrecht mee afnemen etc.

Ik denk dat je dan wel ongeveer alle toepassingen hebt geprobeerd. Je kunt olie ook nog in een capsule innemen, maar dat vind ik ook weer zo wat.

Nog een advies: koop direct wat hulpmiddelen om het gebruik makkelijker te maken. Dat voorkomt ook dat je opgeeft. Dit is wat ik dan zou kopen:

Wat kost het? De starterkit van Young Living bevat een diffuser (zo’n waterdamp apparaat, eigenlijk aromatherapie dus) en twaalf flesjes olie, en kost 170 euro plus verzendkosten. De normale waarde ligt volgens mij rond de 350 euro of zo. Er is een programma waarbij je rewards kunt sparen als je voor een minimum bedrag per maand of jaar bestelt. Het is me nog steeds niet duidelijk hoeveel dat per maand is, ik hoorde 50 euro, maar ik zou niet weten hoe je in hemelsnaam per maand 50 euro kunt uitgeven aan flesjes olie. De kosten voor een flesje varieert enorm. Ik vind de geur van rozen heerlijk, maar dat flesje kost FREAKING TWEEHONDERD EURO. Voor 15 ml! Dat wordt ‘m niet, dus. Maar lavendel kost een paar tientjes. Het is maar net hoe krachtig of zeldzaam het type is.

Volgens mij heb ik zo wel helder uitgelegd wat het allemaal omvat. Als je er benieuwd naar bent of je hebt meer vragen, DM me dan even op Instagram! Geen idee of ik ze kan beantwoorden, maar we komen vast verder :-). Ik zal binnenkort ook even delen wat ik tot nu toe gemaakt heb aan scrubs en crèmes, ik ben ze net gaan gebruiken maar ben al heel erg verrast over het effect! And it’s cheeeeap. I like that.

3 thoughts on “Onze kennismaking met essential oils van Young Living

  1. Ik zweer bij de peppermint olie van YL. Geweldig bij maaglast en hoofdpijn. Gewoon een druppel (of twee), puur op de pijnplek smeren…

  2. Net je blog gelezen…eerlijke blog.
    Kleine aanvulling: Ik zou niet mengen met azijn (zoals je zegt dat je schoonmaakmiddel maakt), want dat is een ‘water soluble’ en dus lost de olie niet op maar blijven het kleine of grotere druppeltjes. Olie alleen mengen met vet, plantaardige olie, alcohol, vodka, castille of marseille zeep, polysorbaat en dat soort dingen. En pepermunt niet zomaar op je huid smeren please, want er zijn gevallen van brandwonden ontstaan daardoor. Mengen is altijd verstandiger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: