Close

Phonography: Maak en bewerk foto’s van je kids met je telefoon

Op Instagram kreeg ik de vraag om een post te schrijven over het maken van foto’s van je gezin – of, beter gezegd, het maken van móóie foto’s van je gezin. Iedereen kan namelijk een snelle snap maken met een telefoon, maar dat wil niet zeggen dat het een mooie snap is natuurlijk ;-). Ik heb bedacht dat ik het in twee delen ga doen: foto’s maken en bewerken met je telefoon, en fotograferen met een camera. Vandaag deel één: phonography.

Kleine disclaimer vooraf: ik ben een Apple gebruiker in elke zin van het woord, al vijftien jaar denk ik. Ik heb nog nooit een Windows computer of Android telefoon gekocht. Hate it. Sorry. Maar de meeste apps en functionaliteiten vind je op zowel een iPhone als Android telefoon, no worries.


1 // Lens schoonmaken
Regel nummero uno: maak je lens schoon. Je zult verbaasd staan over het verschil tussen een vieze en een schone lens, zelfs op je telefoon. Veeg voor je een foto maakt altijd de lens even snel schoon op een stuk t-shirt of je mouw. Overigens houd je je telefooncamera kwalitatief het hoogst als je zorgt dat de lens aan voor- en achterkant onbeschadigd en schoon blijft, that goes without saying.
Onthouden: maak altijd je lens schoon.

2 // Licht
Telefoon camera’s hebben het liefst een beetje licht op het onderwerp dat je vast legt, dus maak de foto met de zon in jouw rug of zij. Zeker met fel zonlicht wordt alles al snel donker wanneer je er recht tegenin fotografeert. Tenzij je een silhouette foto wil maken is dat dus niet handig.  Als de zon niet schijnt of net door de bomen te zien is maakt het overigens niet (of minder) uit. Je kunt er een beetje mee spelen, ook door scherp te stellen op verschillende plekken (door te tikken op je scherm). Binnenshuis is het vaak ook beter om de lichtbron in je rug te hebben, wat dat dan ook is – een raam, een lamp, of daadwerkelijk de zon die schijnt. In onderstaande foto zie je dat het licht van mijn linkerkant komt via de ramen. Door anders scherp te stellen zijn de armen niet meer overbelicht (hoe je dat doet zie je in punt 5). De donkere foto kan ik daarna met nabewerken lichter maken.
Onthouden: licht in je rug of zij.

3 // Afleiding
Je hebt niet altijd de kans en het hoeft ook echt niet altijd, maar mocht je er een momentje voor hebben: ruim op. Als fotograaf ben ik voortdurend bezig om storende elementen te elimineren. Een plastic tas in de hoek, een kledingstuk over de stoel, een deken die niet recht ligt. Het liefst creëer ik een beetje rust in een foto, dus haal ik ook dingen weg die qua kleuren niet met elkaar matchen. Het maakt me niet altijd even veel uit, maar als er een felblauwe beker op tafel staat haal ik die toch even snel weg. Alles wat niet helemaal klopt zal afleiden van wat je wil laten zien in de foto. Een beeld wordt er simpelweg mooier van als de context klopt.
Onthouden: laat afleidende spullen buiten beeld.

Phonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.com

4 // Compositie
Elke foto wordt visueel sterker van een mooie compositie en een rechte horizon. Ik hou persoonlijk heel erg van symmetrie, dus elke foto die ik maak is kaarsrecht en het liefst staat het onderwerp in of net naast het midden. In deze foto zie je dat ik mijn telefoon heb aangepast naar een rechte positie van bovenaf zodat Birdie geen onderkin, or well, driedubbele onderkin heeft ;-). Het is soms lastig een rechte foto te maken met je telefoon, maar bij het bewerken er van kun je dit achteraf fixen, dat laat ik je straks zien.
Onthouden: rechte horizon en symmetrie in je compositie.

Phonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.com

5 // Click
Voor je klikt: zet altijd je flitser uit. You don’t use flash. Ever. Je hebt op een iPhone een paar technische mogelijkheden. Als je op je scherm tikt kun je op een bepaald stukje scherp stellen en verandert de lichtinstelling. Als je nog een keer op dezelfde plek tikt en ingedrukt houdt zal de camera die instelling behouden als je je telefoon beweegt (tot je weer ergens anders op tikt, dan laat ‘ie het weer los). Klinkt misschien ingewikkeld, dus ik laat het even zien.

Een andere functionaliteit is HDR. Ik gebruik het eigenlijk nooit, maar je zou het kunnen gebruiken als de zon heel fel schijnt buiten bijvoorbeeld. De donkere delen op de foto worden dan nóg donkerder en de lichte delen bijna wit, maar als je HDR aanzet maakt je telefoon eigenlijk drie verschillende foto’s die over elkaar heen geplakt worden. Zo corrigeert je telefoon via HDR de donkere en lichte delen en brengt het meer in balans.

Een simpele klik maakt een foto, maar je hebt een paar kleine trucjes voor het pakken van precies het juiste moment. Wat ik vaak met mijn kinderen doe is dat ik eerst de boel positioneer maar vervolgens niet meer via mijn scherm kijk maar er naast zodat ik ze kan aankijken. Op het moment dat ze lachen houd ik mijn vinger op de shutterknop van de camera zodat ik een burst maak. Hiermee maak je al snel twintig foto’s achter elkaar, zolang je ‘m ingedrukt houdt. Daarna kun je de beste kiezen uit die twintig. Op een iPhone kun je ook je volumeknoppen gebruiken om een foto te maken in geval je je hele hand nodig hebt om je telefoon stabiel te houden.

 6 //  Edit
Dan het leukste deel: bewerken! Ik gebruik een aantal apps voor het editen van mijn iPhone foto’s. Ik bewerk ze trouwens lang niet allemaal, hoor. Meestal alleen de foto’s die ik op Instagram gebruik of mooi vind als achtergrond op mijn telefoon bijvoorbeeld. Ik maak elk jaar een album met onze favoriete telefoon en ‘echte’ foto’s, en ik gebruik ook de onbewerkte foto’s (ik ben te lui ze alsnog te gaan editen :D).

De apps die ik hiervoor gebruik zijn VSCO, Afterlight en A Color Story, maar ook Instagram zelf. Ik gebruik zelden de vooringestelde filters, die vind ik eigenlijk altijd te heftig en te nep. Wat ik over het algemeen doe is de instellingen zelf tweaken, zoals helderheid, contrast en scherpte. Als een foto als origineel al bijna goed is doe ik dat in Instagram, maar als ik iets meer wil doen gebruik ik een speciale app. In sommige apps kun je ook effecten toevoegen zoals een sunflare of light leak, gelukkig kun je die ook nog subtieler maken want ook deze zijn altijd te nep. Hieronder laat ik je zien hoe ik een foto bewerk in A Color Story (je kunt helaas niet zien waar ik op tik, maar je kunt goed de acties volgen die ik maak, zet ‘m wel even op volledig beeld!).

Phonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.comPhonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.comPhonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.comPhonography: Maak en bewerk foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.com

Zoals je ziet heb ik een vrij eenvoudige smaak qua nabewerking. Vaak zijn de foto’s al in goede omstandigheden gemaakt en dan is er weinig nodig om ‘m nog even nét wat mooier te maken. Een beetje contrast, scherpte, extra licht en soms een light leak is voor mij genoeg :-).

Een pluspunt van A Color Story is dat ze een feature hebben ontwikkeld waarbij je de foto kunt previewen in je feed om te kijken of de edit overeenkomt met je andere foto’s. Niet iedereen vindt het net zo belangrijk dat de feed aesthetic klopt, maar voor bloggers doet dat er wel toe ;-).

Hopelijk kun je met deze tips aan de slag om mooiere foto’s te maken met je telefoon. Mocht je ze op Instagram posten, gebruik dan #benjiandbirdie zodat ik je resultaten kan zien! 

Phonography: maak mooie foto's van je kids met je telefoon // Benjiandbirdie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: