Close

Reeva’s nacht slaapritme van 0 tot 8 weken

Jullie hebben hier een aantal verhalen kunnen lezen over mijn ervaringen met zwanger zijn en alles daarna, en een aantal daarvan zijn wat somber omdat het niet ging zoals ik hoopte. Nu heb ik een positief verhaal te vertellen en opeens voelt het alsof ik ga lopen opscheppen over hoe goed het gaat. Ik twijfelde om het te publiceren omdat het soms zo moeilijk is als mama om jezelf of je kind te vergelijken met die van anderen. Ik wil uiteraard niet andere moeders de ogen ga uitsteken met hoe goed mijn baby het doet.

Maar ik vertel mezelf dat het voor elke (aanstaande) moeder fijn is om te lezen dat het soms, of zelfs vaak, ook gewoon écht goed gaat. Een gezin hebben bestaat niet altijd uit discussies met een peuter en een krijsende baby troosten. Believe me, it is SO much more good than difficult.

Dan nu wat ik daadwerkelijk wil vertellen: het nachtelijke slaapritme van Reeva op het moment.

Benjamin was geen slechte slaper maar ook geen super goede. Het grootste probleem was dat hij niet zelfstandig in slaap viel. Hij moest altijd drinkend in slaap vallen en vervolgens héél voorzichtig overgeheveld naar zijn bed. Ik was vaak de hele avond bezig om hem in slaap te krijgen. Tegen de tijd dat ik beneden kwam was Boaz klaar om naar bed te gaan. Grmpf.

Dat wilde ik nu voorkomen. Mijn enige doel met Reeva was haar te laten wennen aan a) zelf in slaap vallen en b) om zeven uur ’s avonds beginnen met de avondroutine en dus slapen. Ik hoor vaak van doorgewinterde moeders met zestien kinderen dat ze hun baby’s gewoon in het bestaande ritme ‘duwen’. Ik begreep nooit goed hoe je dat dan doet, maar misschien doe ik het nu eigenlijk ook wel. Ik ga mee in de avondroutine van Benjamin, en daardoor begint Reeva om zeven uur ’s avonds al aan haar eigen avondslaap.

Ik las artikels over slaaptraining en schreef wat punten op om te onthouden, maar eerlijk: ik ben niet echt iemand die heel streng routines van anderen volgt. That’s not me.

De dingen die ik wilde proberen waren inbakeren (maar daar werd ze echt niet vrolijk van dus stopte ik ermee na een week), in het donker voeden ’s nachts, luier verschonen vóór de voeding en zorgen dat ze een volle buik heeft en niet te snel weer in slaap valt.

Behalve het inbakeren denk ik wel dat bovenstaande punten geholpen hebben. Ik doe de laatste drie nog steeds, maar ik heb ook een eigen routine ontwikkeld. Dit is het avondritme dat ik heb aangehouden vanaf haar geboorte, hierin zit ook nog mijn eigen slaapritme verwerkt dat ik aanhield om snel te herstellen:

 • Om 19.00 ga ik met Reeva naar boven en leg alle spulletjes die ik ’s nachts nodig heb klaar op mijn nachtkastje. Denk aan een hydrofiele doek, twee luiers, doekjes, een flesje water en zoogkompressen.
 • Ik verschoon eerst haar luier en zorg dat ze klaar is om te slapen en begin dan in een gedimde kamer aan de voeding.
 • Ik zorg dat ze minimaal 20 minuten actief gedronken heeft. In het begin betekende dat dat ik haar wakker moest houden en soms halverwege haar luier verschoonde in plaats van vooraf zodat ze weer actiever werd.
 • Van week 1 tot 7 legde ik haar pas in bed als ze sliep, de keren dat ik haar (half) wakker weg legde werd ze weer onrustig. Misschien had ik dit meteen anders kunnen aanpakken, want ik was soms twee uur bezig voor ze sliep.
 • Minimaal de eerste 6 weken ging ik direct slapen zodra zij rustig sliep, daarna ben ik dat gaan afbouwen. Haar eerste stuk was altijd het langst, dat groeide van 2,5 uur in week 1 naar 6 uur in week 4, en dan wilde ik ook graag mijn langste stuk geslapen hebben. It saved me.
 • In de eerste 3 tot 4 weken kwam ze om de 2 à 3 uur voor een voeding, en dat werd met de week langer. Met 8 weken was dat nog slechts één keer per nacht. Ik voed nu om 19.00, dan slaapt ze rond 19.45. De volgende voeding is meestal van 02.30 tot 03.00 (soms iets eerder, soms iets later) en dan slaapt ze tot Benjamin naast ons bed staat om 06.30. Tegenwoordig leg ik haar daarna ook weer in bed en slaapt ze nog een keer twee uur.
 • Sinds week 8 kan ik haar voeden en daarna wakker in bed leggen. Ik leg haar op d’r zij zodat ik haar speen (ik gebruik Natursutten) een beetje klem kan leggen met een doek en een dekentje in haar rug. Op die manier valt ze met een paar minuten in slaap. Soms moeten we een paar keer terug om haar speen terug te doen, afhankelijk van hoe moe ze is.
 • In de eerste 8 weken zorgde ik altijd dat ik haar in de rustige omgeving van onze slaapkamer voedde, met zo min mogelijk licht of geluid. Ik geloof dat dat echt helpt. Het helpt haar te herkennen dat het avond is. Tegenwoordig kan ik het voedgedeelte beneden op de bank doen, waarna ik haar meeneem en verschoon en in bed leg.
 • Het hele avondproces is nu aan het eind van die 8 weken dus niet zo lang meer, ongeveer 30 – 45 minuten, en ’s nachts duurt een voeding ook nog maar een half uur. Flinke winst ten opzichte van de eerste weken met soms wel 2,5 uur!
Een tip: ik heb bij beide kinderen een aantal maanden lang het slaapritme bijgehouden in de notities op mijn telefoon.Bij Benjamin deed ik dat omdat ik altijd wakker werd met het idee dat ik nauwelijks geslapen had, dus de uren die ik sliep bijhouden was een manier om sane te blijven :-). Nu kan ik het mooi vergelijken met elkaar. Het is voor jezelf fijn om die ontwikkeling te zien, om te weten dat het dus steeds beter wordt!

Zo’n logboek ziet er ongeveer zo uit:

Logboek uit de eerste week

2/12
21:00 – 23:30 = 2:30
00:15 – 2:30 = 2:15
03:00 – 04:00 = 1:00
04:30 – 06:30 = 2:00

3/12
21:00 – 23:30 = 2:30
00:00 – 2:15 = 2:15
2:45 – 4:30 = 1:45
05:00 – 07:30 = 2:30

4/12
21:30 – 00:00 = 2:30
00:30 – 02:30 = 2:00
03:15 – 05:30 = 2:15

5/12
21:30 – 23:30 = 2:00
00:00 – 03:45 = 3:45
04:45 – 07:15 = 2:30

 

Nachtelijk slaapritme van een baby van 0 - 8 weken // Benjiandbirdie.com

9 thoughts on “Reeva’s nacht slaapritme van 0 tot 8 weken

 1. Daar heb je goed overnagedacht! Mooi ritme zo! Ik weet nog dat wij met Pep ook rondliepen tot hij sliep na 6 weken dacht ik, volgens mij hoort dit niet zo. Hij hoort toch gewoon zelf in slaap te kunnen vallen. Toen wat gegoogled, een ritueel van inbakeren, liedje etc, en bij de eerste verschijnselen van moeheid in bed leggen. En de eerste keer moest hij wel echt lang huilen maar binnen een dag lukte het en in de nacht hadden wij geen probleem meer! Soms denk ik dat je uit je angst zone moet komen en dingen durven proberen, en soms toch ook luisteren naar Mn eigen ervaren moeder

  1. Helemaal waar! En wat fijn dat Pepijn het zo snel oppakte, geeft vertrouwen he ;-). Trust your gut.

 2. Wat fijn om dit te lezen en wat een helder overzicht heb je gemaakt. Mijn vraag was nog toen ik dit las, wanneer begonnen jullie met de speen. En is het mutsje op de foto ook wat je gebruikt in real life in de nacht.

  Je geeft bij 1 punt aan dat je haar eerst in bed legde als ze volledig in slaap was gevallen want half in slaap maakte haar weer onrustig. Je noemt daarachteraan meteen dat je dat wellicht meteen anders had kunnen aanpakken. Wat had je dan nu achteraf gezien anders gedaan of kunnen doen? Want hetzelfde is hier ook het geval. Overdag gaat ‘in slaap komen’ haar opzich prima of beter af. En in de avond /nacht is haar wegleggen na een voeding half in slaap vaak geen optie.

  Daarbij is bovenstaande ritme en ervaring en ons ritme met onze dochter Mette Nuelle erg herkenbaar. Vooral de nachtelijke ‘in slaap’ komen uurtje(s). Inbakeren voldeed goed bij onze zoon maar dit keer geen succes nog.

  Het is fijn om te lezen hoe je elke stap doorloopt en welke veranderingen er kwamen door de weken heen. Ik ga dit op dit moment nog vaak teruglezen waarschijnlijk. 😀

  1. Ha Tineke!

   Even puntsgewijs antwoord op je vragen 🙂

   – Dit mutsje heb ik niet echt in de nacht gebruikt, vanwege dat touwtje, alleen overdag. Deze foto is van dag 1 in haar wiegje.
   – De speen begonnen we na een paar dagen mee, ze had zoveel zuigbehoefte dat ik het probeerde en ze pakte de speen al vrij snel goed. Benjamin heeft dat nooit echt gewild maar toen had ik een gewone Difrax. Misschien dat Natursutten bij hem ook verschil had gemaakt.
   – Ik had het eerder kunnen proberen. Haar wakker wegleggen was een spontaan experiment en het werkte, wat betekent dat het misschien eerder ook al had gewerkt. Het komt er op neer veel verschillende aanpakken te blijven proberen, en niet te blijven hangen in wat niet werkt maar waarvan je hoopt dat het nog komt. Je kunt altijd nog terug naar plan A :).
   – Haar ’s nachts wegleggen met speen helpt hier heel erg, misschien dat eens een poging geven?

   Hope this helps!

 3. Ik ga maar eens wat van je tips proberen want ik vind een goed slaap en voedingsritme aanbrengen echt heel lastig merk ik. We hebben een ontzettend leuk meisje 😉 maar dat ook veel huilt, veel getroost wil worden en veel aandacht nodig heeft. Ik kom nauwelijks aan een goed ritme aanbrengen toe terwijl ze juist dat mischien wel nodig heeft. Ik volg nu haar ritme maar die heeft ze niet echt..ze kan uren slapen, of uren wakker zijn, of uren huilen of uren wakker en alert zijn, heel veel voedingen nodig hebben of lange tijd niks..er zit geen duidelijke lijn in en het gaat alle kanten op. Daardoor vind ik het heel erg zoeken wat ze precies wanneer nodig heeft..

  1. Ik probeer niet te doen alsof het makkelijk is of alsof dit het antwoord kan zijn, maar ik heb Reeva toch wel meer in een ritme geduwd dan Benjamin en it worked.. misschien voor jullie ook 🙂

 4. Dit vind ik echt heel interessant om te lezen! Ik ben nu in verwachting van mijn eerste en ik denk zeker dat ik wat dingen hieruit ga proberen. Wij zouden onze kinderen ook graag een slaapritme willen aanleren zo vroeg mogelijk!

  En je schrijft echt heel leuk en boeiend, Judith! Jouw verhalen blijven me trekken om meer te lezen:)

  1. Dank je wel, Nadia! 🙂 Succes met je zwangerschap en hopelijk is je eerste een fijne slaper 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: