Close

Reeva’s slaapritme overdag (met 12 weken)

Ik weet niet aan wie ik het te danken heb, maar ik heb een kind dat van slapen houdt. I know, right! De droom van alle ouders. Ze slaapt niet alleen ’s nachts like a baby, ook overdag hebben we best een lekker ritme te pakken. Voordat je verder leest: bedenk je dat elke baby verschillend is. Het is zo verleidelijk om baby’s te vergelijken, of om te verwachten dat een formule op elke baby zou moeten werken. Dat is niet zo en comparison is the thief of joy, dus probeer wat tips uit mijn ervaring te halen maar raak niet teleurgesteld als het bij jou (nu) minder goed gaat. We’ve all been there, Benjamin was ook geen held in overdag slapen. Het komt goed, echt.

Toen ik Benjamin kreeg geloofde ik niet zo in slaapmethodes voor baby’s. Ik kon eigenlijk gewoon niet geloven dat een baby zich gaat vormen naar het ritme dat je hem of haar aanbiedt. Natuurlijk heb ik een poging tot slaaptraining gedaan, maar ik heb vooral gevolgd wat hij zelf aan gaf. Dat leek me niet verkeerd, maar met een week of acht sliep hij (daardoor?) maar twee keer 45 minuten op een dag. Veel te weinig voor een newborn natuurlijk.

Met Reeva heb ik niet zozeer van te voren besloten het ‘anders’ te doen. Ik heb wel wat artikels gelezen over slaaptrainen, maar wederom leek het me allemaal een beetje onrealistisch. Welke baby is steeds maar een uurtje wakker om daarna weer te slapen? En dan nog iets: al die moeders die zeggen dat ze hun baby ‘in een ritme duwen’. Dat leek me ook al zoiets vreemds. Niet dat ik het niet goed vind een baby in een ritme te ‘duwen’, ook al klinkt het een beetje geforceerd, maar ik kon me niet voorstellen hoe je dat concreet doet. Je kunt een baby niet dwingen te gaan slapen. Of toch wel?

Met Reeva heb ik bijna vanaf het begin een natuurlijk ritme ontwikkeld zonder daar heel bewust mee bezig te zijn. Ze slaapt graag, dat is al 1-0 voorsprong. Daarnaast heb ik een aantal dingen vanaf het begin meteen gedaan, en sommige dingen leerde ik gaandeweg. Dit zijn de belangrijkste punten:

 • Wennen aan een speen. Ik merkte al snel dat ze veel zuigbehoefte had en gelukkig pakte ze de Natursutten speen al heel vlot. Ik heb overigens nooit iets gemerkt van verwarring tussen borst en speen, maar het advies is meestal om te wachten tot je baby goed heeft leren drinken voordat je een speen aanbiedt. De speen is eigenlijk alleen maar nodig als we tijd moeten rekken (in de auto bijvoorbeeld) of als we willen dat ze gaat slapen. Ze ligt niet wakker in de box met een speen, zeg maar.
 • Slapen in de mozeswieg. Een slapend kindje op je arm is het liefste wat er is, maar na de kraamtijd wil je soms ook je armen weer terug. In die weken was het mijn doel om elke dag in ieder geval één slaapje in haar eigen bedje te doen. Het andere slaapje was dan in de draagdoek of op mijn buik. Vaak was het rond het avondeten dat ze wel in de doek wilde, dat was haar meest onrustige moment. Na een paar weken was het niet meer nodig om haar veel in de doek te dragen, en kon ik elk slaapje in de wieg doen. Ze slaapt er langer en dieper. Ik maak de kamer overigens gewoon donker, ik doe niet aan dag en nacht creëren met het licht.
 • Wakker wegleggen. Op het moment dat ik ’s avonds merkte dat ik haar gewoon wakker in bed kon leggen met een speen ben ik dit natuurlijk ook overdag gaan doen. (In deze post lees je daar meer over.) Ik leg haar tegenwoordig bijna nooit slapend weg, gewoon omdat ze meestal niet (diep) in slaap valt tijdens het voeden. Daar ben ik super blij mee, want dat betekent ook dat ik haar niet drinkend in slaap hoef te krijgen en dat was bij Benjamin het állergrootste probleem. Laat je kind niet wennen aan jou als een levende speen, I tell you. Als ze wel drinkend in slaap is gevallen maak ik haar altijd nog wakker omdat haar luier verschoond moet worden, dus ligt ze alsnog wakker in bed.
 • Klemleggen. De combinatie wakker weg leggen en speen is een hele belangrijke (voor ons), maar vergt ook een beetje creativiteit. De meeste baby’s zullen niet vanzelf in slaap vallen als ze heel wakker zijn en een speen helpt daar (vaak) bij. Al vrij snel bedacht ik een manier waarop ik er voor zorgde dat ze haar speen vast kon houden. Ik leg haar op haar zij (elke dag een andere zij), met een opgerolde deken in haar rug en een hydrofiele doek tegen haar speen aan. Op die manier kan ze wel bewegen en zijn alle tochtgaten vrij, maar haar speen heeft genoeg support om te blijven zitten waar ‘ie hoort. Klik hier voor een niet mooie maar wel verduidelijkende foto van mijn geniale methodiek. Soms blijf ik er even bij totdat ze wat rustiger is en niet blijft wapperen met haar hoofd, maar meestal kost het me minder dan vijf minuten voor ze slaapt. Af en toe moet ik na twintig minuten een keer terug om de speen terug te doen, maar vaak ook niet.
 • Slapen zonder moe te zijn. Ik dacht altijd dat je moet wachten tot een baby zichtbaar vermoeid raakt voordat je ze laat slapen, maar met Reeva ben ik er achter dat dat niet nodig is. Ik merk nu heel duidelijk dat ze maximaal 1,5 uur wakker kan zijn, en dan weer moet slapen. Daarom hoef ik nergens op te wachten, ik weet gewoon wanneer het tijd is. Ik denk dat dit zo’n beetje het belangrijkste is om te beseffen: jij weet beter wanneer je baby moet slapen dan hij/zij zelf. Met elke week kan een baby langer wakker zijn, dus de tussenpozen worden langer, maar uiteindelijk zal een baby het eerste jaar nog wel twee keer op een dag slapen.

Ik heb hier het ritme van een dag opgeschreven zoals die nu is met twaalf weken. Disclaimer: dit is het ritme als we thuis zijn. Het is vele malen lastiger als we weg zijn, dan zijn het opeens hazenslaapjes en is het moeilijker haar op de juiste momenten te voeden of te laten slapen. Soms is het onvermijdelijk, maar het liefst ben ik in ieder geval één dagdeel gewoon thuis.

06.00 wakker uit de nacht, voeden
06.30 slapen (en wij ontbijten en aankleden want we hebben ook nog een PEUTERRR)
08.00 wakker, wassen, aankleden, voeden
09.30 slapen
11.30 wakker, knuffelen, voeden
13.00 slapen (langste dut)
15.30 wakker, voeden, soms nog een dut in de draagdoek
18.30 voeden, slapen voor de nacht

 

Again, als je zelf briljante ontdekkingen hebt gedaan in het avontuur dat slapen heet: let us know! Laat hier een comment achter of reageer op Instagram.

 

Het overdag slaapritme van een baby van 12 weken // Benjiandbirdie.com

4 thoughts on “Reeva’s slaapritme overdag (met 12 weken)

 1. Leuk om te lezen. Onze dame is vandaag ook 12 weken.
  Hier nog geen vast tijdenschema maar wel een vast ritme.
  ‘S avonds tussen 10 uur en half 11 geef ik haar de laatste voeding. Dan slaapt ze tot de volgende ochtend 7u & half 9. En vanaf dan begint de dag.
  Voeden, verschonen, dan of meteen weer in bed of nog even wakker& wassen & aankleden (vooral als ze na 8 uur wakker wordt).
  Dan na ong 1,5 uur wakker te zijn geweest (voeden, knuffelen, in box spelen) leg ik haar ingebakerd in haar beneden in de kinderwagen (aangezien ik bekkenklachten heb probeer ik traplopen te vermijden en zo kan ik haar ook goed in de gaten houden… want… soms wordt ze na 45 min wakker (de babyslaapcyclus), maarrr dan wieg ik haar even heen en weer en valt ze vaak weer in slaap.) Ik geef haar ook een speen maar die spuugt ze vaak uit als ze eenmaal slaapt.
  Die speen is dan wel weer handig als ze tussentijds wakker wordt.
  Ze slaapt 3 slaapjes (vaak 2 lange en 1 kortere/ rommeligere slaap) op een dag. Na elke voeding (die geef ik om de 4 uur overdag, maar
  ik geef altijd om 19:00 / 19:15 de laatste voeding, als de andere kids ook naar bed gaan. Dan hebben wij ook lekker een vrije avond. Zij ligt dan rond 20:00 te slapen…

  Het is voor ons ook weer even zoeken geweest, maar vol blijven houden aan een vast ritme (vaste handelingen) heeft echt geholpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers liken dit: